Newton-Katip Çelebi Fonu
Ön bilgi
Newton Fonu, bilim ve yenilik ortaklıkları yoluyla ortak ülkelerin ekonomik kalkınmasını ve sosyal refahını destekleyen 735 milyon sterlinlik bir fondur. Bilim ve inovasyon kapasitesini güçlendirmeyi ve Birleşik Krallık ile ortak ülkelerin güçlü, sürdürülebilir ve sistemik ilişkiler kuracağı daha fazla fonun önünü açmayı amaçlamaktadır. Birleşik Krallık İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı tarafından yönetilmekte ve 16 ortak ülke ile iş birliği içinde 15 Birleşik Krallık uygulama ortağı aracılığıyla yürütülmektedir.
Programa genel bakış
Newton Fonu Türkiye'de, Newton-Katip Çelebi Fonu olarak uygulanmaktadır. Bu fon, yedi yıl boyunca yılda 8 milyon Sterlin katkıda bulunmayı öngören Birleşik Krallık ve Türkiye hükümetleri tarafından desteklenmektedir. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Türkiye'deki ortağımız, British Council ise programın Birleşik Krallık'taki uygulama ortaklarından biridir.
Program bölümleri
Newton-Katip Çelebi Fonu, Türkiye'nin ekonomik kalkınma ve sosyal refah alanında karşılaştığı zorluklara ortak çözümler bulmak amacıyla Birleşik Krallık ve Türkiye'deki bilimsel araştırma ve inovasyon sektörlerini bir araya getirmektedir.
Fon, Türkiye'nin uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik kalkınması ve sosyal refahı için araştırma ve yenilik kapasitesini desteklemeyi, politika yapıcılar, devlet kurumları, araştırma kuruluşları, üniversiteler, şirketler ve işletmeler arasında araştırma ve yenilik alanındaki iş birliğini genişletmeyi ve en üst düzeye çıkarmayı ve ayrıca Birleşik Krallık ile Türkiye arasında uzun vadeli sürdürülebilir ortaklıkları destekleyen araştırma ve iş birliğini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Sonuçlar
Newton Katip Çelebi Fonu, iki ülkenin bilimsel araştırma ve inovasyon kapasitelerini bir araya getirerek ve 2014 yılından bu yana yaklaşık 750 milyon TL destek sağlayarak, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına ve toplumsal refahına katkıda bulundu. Hibeler, Türkiye'de 60'a yakın ilde 140'tan fazla kuruma ulaştı. Program, Türkiye'nin önemli sorunlarına ortak çözümler geliştirmeyi amaçlayan yenilikçi projelerin hayata geçirilmesini sağladı.
‘Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi ile iş birliğimiz çok önemliydi. Farklı becerilerimiz ve uzmanlık alanlarımız birbirini tamamlıyor, dolayısıyla her zaman birbirimizden bir şeyler öğreniyoruz. Bunu tek başımıza yapamazdık’. - Dr. Berat Haznedaroğlu, İstanbul Mikroalg Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi, Boġaziҫi Üniversitesi, Newton-Katip Çelebi hibe sahibi
Newton-Katip Çelebi Fonu ve Berat'ın hikayesi hakkında daha fazlasını öğrenin.