British Council, kültür alanındaki kadın profesyonellerin mesleki ilerlemesini desteklemeyi ve alanlarında toplumsal değişim gerçekleştirebilme potansiyellerini teşvik etmeyi amaçlayan ‘Kültür ve Sanat Alanında Kadın ve Liderlik’ programını başlattı. 12 Nisan’da gerçekleşen etkinliğe İngiltere Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott ve Southbank Centre’ın Sanat Direktörü ve WOW – Women of the World festivali Kurucu Yöneticisi Jude Kelly CBE de katıldı.
Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşu British Council'in ‘Kültür ve Sanat Alanında Kadın ve Liderlik’ başlıklı üç yıllık programı, 12 Nisan 2018’de gerçekleşen bir etkinlik ile başladı.
Türkiye’de kültür ve sanat alanında çalışan kadın profesyonellerin mevcut rollerini ve alandaki etkilerini inceleyen araştırmanın bulgularının da paylaşıp tartışmaya açıldığı toplantı, 2018 yılı içerisinde Birleşik Krallık’ta mentorluk ve değişim programına dahil olacak dört başarılı kadın profesyonelin katıldığı panel ile devam etti.
Southbank Centre’ın Sanat Direktörü ve WOW – Women of the World festivali Kurucu Yöneticisi Jude Kelly CBE’nin sunumu ile tamamlanan etkinlik, üç yıl sürecek olan ‘Kültür ve Sanat Alanında Kadın ve Liderlik’ programının ilk adımını oluşturdu. Programın devamında seçilen dört kadın profesyonel, Birlieşik Krallık’taki kurumlar ve meslektaşları ile birlikte çalışma imkanı bulacak ve fikir alışverişi, mentorluk desteği alabilecekler. Projenin son basamağı ise 2020’de İstanbul’da ilk kez düzenlenecek olan WOW – Women of the World festivali ile gerçekleşecek.
Araştırma sonuçları Nisan ayı içinde yayınlanacak
Program kültür sektöründeki kadınların profillerini, görevler tanımlarını ve sektördeki etkilerini ölçmeyi hedefleyen bir araştırma süreci ile başladı. British Council’in sanat, kültür ve eğitim gibi önemli konulara odaklanan araştırmalar dizisinin bir parçası olan bu proje ile ilgili British Council Sanat Direktörü Esra A. Aysun, “Türkiye’de zengin bir kadın çalışmaları alanı olmasına rağmen özellikle kültür ve sanat alanında kadın emeği ve liderliği konularına odaklanmış çok fazla araştırma olmadığı için elde ettiğimiz sonuçların akademik anlamda da katkı sağlamasını umuyoruz. British Council’ın Türkiye’de kültür ve sanat alanındaki 80 yıllık tecrübesi bizlere hem bu tür araştırmalar ile sektöre katkı sağlama hem de Türkiye’deki kültür profesyonellerini Birleşmiş Krallıktaki meslektaşları ile bir araya getirme imkanı sunuyor” dedi.
3 yıllık program WOW – Women of the World festivali ile tamamlanacak
Projenin son basamağı ise 2011’den bu yana beş kıtada 20 kez düzenlenmiş olan ve bir milyondan fazla kişiye ulaşmış olan WOW – Women of the World festivali ile gerçekleşecek. Southbank Centre’ın Sanat Direktörü ve WOW – Women of the World festivali Kurucu Yöneticisi Jude Kelly CBE, yaptığı sunumda “Ataerkil düzen bizi başarısızlığa uğratmadı, sadece bizi yeterince ileriye taşıyamadı. Biz kadınlar olarak yeni bir sistem kurmalıyız, sadece kadınlar için değil tüm insanlığın ilerlemesi için” dedi.
Kültür ve sanat sektöründe ilham veren kadın liderler var
Konuşmasında kadınların desteklenmesinin ve cinsiyet eşitliğinin toplumun her alandaki ilerlemesi için büyük önem taşıdığına inandıklarını belirten British Council Türkiye Direktörü Cherry Gough “Araştırmamızın sonuçlarının da ortaya koyduğu gibi Türkiye’deki kültür ve sanat sektöründe son derece başarılı birçok kadın liderler var. Biz bu program ile onları daha da ileriye taşımayı umuyor ve herkesi kültür ve sanat alanındaki kadın gücünü fark etmeye ve kutlamaya çağırıyoruz. Bu program bizi çok heyecanlandırıyor ve 2020’de İstanbul’da gerçekleşecek WOW - Women of the World festivalini sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.