By Hazan Hayaloğlu

22 Mart 2021 - 13:56

Test takers during the IELTS listening section.

IELTS sınavına girmeyi planlıyor veya sınav tarihinizi kesinleştirdiyseniz, yapmakta olduğunuz bütün hazırlıklar sınav günü geldiğinde performansınızı yükseltmenizi sağlayacaktır. 

Bu yazı ile Global IELTS uzmanımız Hazan Hayaloğlu o büyük günde Dinleme ve Okuma bölümündeki skorunuzu yükseltecek öneriler paylaşıyor. 

Okuma (Reading) bölümünde skorunuzu artıracak 6 temel tavsiye

Pasajların uzunluğu nedeniyle IELTS sınavının Okuma bölümü biraz zorlayıcı olabilir. Fakat doğru stratejilere ve önerilerime uyarsanız sizin için çok kolay olacaktır. 

1. Sınavı bilin

Bütün diğer uluslararası sınav sistemlerinde olduğu gibi IELTS’in de kendine özgü bir formatı vardır. O nedenle, sınava girmeden önce bu detaylara aşina olmanızı öneririm. Aşağıdaki soruları cevaplandırarak başlayabilirsiniz;

  • Testin süresi nedir?
  • Formatı nedir?
  • Kaç okuma parçası vardır?
  • Bunlar nasıl parçalardır?
  • Hangi beceriler test edilmektedir?
  • Hangi soru tipleri bulunmaktadır?
  • Soruları cevaplandırmak için hangi becerilere ihtiyacım var?
  • Cevaplarımı cevap kağıdına geçirmek için ekstra sürem olacak mı? 

Bilgi için IELTS Sınav Formatı sayfamıza başvurabilirsiniz.

2. Çalışmak ustalaştırır

Eğer okumaktan hoşlanıyorsanız, okuma becerilerinizi geliştirmek sizin için keyifli bir deneyim olabilir. Evinizin rahatında elinize bir kitap alıp, kendinizi o kitaba kaptırabilirsiniz. Okumak için her fırsatı değerlendirin. Romanlar, bloglar, gazete ve akademik yayınlar gibi birçok kaynaktan yararlanabilirsiniz. Ne kadar çeşitli konuda okumalar yaparsanız, o kadar iyi olur. Yoğun bir şekilde okuma yapmak, yeni kelime bilgisi kazandırırken okuma hızınızı arttıracaktır. 

Eğer okumadan çok hoşlanmıyorsanız, daha akademik konulara geçmeden önce, size öncelikle ilgilendiğiniz konularla ilgili olan kaynakları okumanızı tavsiye ederim. 

Birinci öneride sözettiğimiz IELTS çalışma testlerinin yanı sıra internette türlü çeşitlilikte kaynak bulabilirsiniz. 

3. Okuma tekniklerinizi geliştirin

Pek çok aday pasajların uzunluğunun IELTS Okuma bölümünde en zorlandıkları şey olduğunu düşünür. Toplam kelime miktarı yaklaşık 2750 kelime olan bu bölümde 40 soruyu cevaplandırmak için bir saat süreniz vardır. Bütün pasajları ayrıntılı bir şekilde okuyacak zamanınız olmadığı açıktır. O nedenle, bazı teknikleri öğrenmenin size çok faydası olacaktır. 

Öncelikle, gözden geçirme tekniği ile pasaj hakkında genel bilgiye sahip olun. Başlıklara bakarak konuyu anlayın. Her paragrafın bir ana konusu vardır ve bu konu tümcesi her zaman olmasa bile, genellikle paragrafların ilk cümlesindedir. Konu tümcesini belirlemek ve altını çizmek size soruları çözmekte yardımcı olacaktır. 

Tarama tekniği ile belirli anahtar kelimeleri ve kalıpları pasaj içinde bulabilirsiniz. Anahtar kelimeyi bulduğunuzda ise etrafındaki metni detaylı okuyarak aradığınız cevaba ulaşabilirsiniz. 

Sözedilen temel tekniklerde ustalaşmak başarının anahtarıdır. 

 4. Anahtar kelimelere odaklanın

IELTS Okuma bölümündeki metinler çok fazla yeni kelime içerir. Cesaretiniz hemen kırılmasın. Her kelimeyi anlamak zorunda değilsiniz. Bağlamsal ipuçlarını kullanarak kelimenin anlamını tahmin edebilirsiniz. 

Asıl önemli olan anahtar kelimelerdir. 

Soruyu dikkatli okuyun ve anahtar kelimelerin altını çizin. Hangi kelimelerin ya da kelime gruplarının metinde doğru cevabı bulmanızı sağlayacağını belirlemeye çalışın. Bu kelimenin eş anlamlıları ya da zıt anlamlıları nedir? Başka şekilde nasıl ifade edilebileceğini düşünün. Örneğin soruda ‘joint’ kelimesi geçiyor. Bu kelimenin ‘together’ (birlikte) ya da ‘shared’ (ortak anlamına geldiğini düşünün. Metinde ‘sole winner’ (tek başına kazanan) varsa bunun ‘joint’, (ortak) anlamına gelmediğini görürsünüz. 

5. Talimatları dikkatlice takip edin

Soru talimatlarında sadece tek bir kelime kullanın diyorsa, bir kelimeden fazla yazmamaya dikkat edin. Talimatları dikkatlice okumamaktan dolayı, cevabı bildiğiniz halde puan kaybetmeyi istemezsiniz. 

Eğer boşluk tamamlama tarzı bir sorudaysanız, boşluğa yazdığınız kelimenin cümledeki dil bilgisi kurallarına uyduğuna dikkat edin. Özellikle tekil ve çift uyumuna dikkat edin. 

Son olarak, tabii ki doğru kelime yazımına ve büyük harf kullanımına dikkat edin.

6. Zamanınızı dikkatli değerlendirin! 

40 soruyu cevaplamak için sadece 1 saatiniz olduğunu unutmayın. Bu hesaba göre soru başına 1.5 dakikalık bir süreniz var. Zor soruları sona bırakın. Zamanınız olursa onlara geri dönersiniz. 

Cevap anahtarını sınav esnasında doldurun. Çünkü Dinleme bölümünün aksine, Okuma bölümünde ekstra 10 dakika süreniz olmayacak. Bütün soruları cevaplandırdığınızı ancak onları cevap kağıdına geçirecek zamanınız kalmadığını düşünün! Bu bir felaket olabilir. 

Doğru stratejiye karar vermek için soru biçimine dikkat edin. Örneğin çoktan seçmeli soru mu yoksa, cümle tamamlama sorusu mu? Soruları önceden okumak size zaman kazandırsa da, bazı soru biçimlerinde özellikle başlık eşleştirmede metinden soruya gitmek daha akıllıcadır. 

Dinleme bölümünde skorunuzu artıracak 6 tavsiye

 1. Sınavınızı tanıyın!

  • Sınava girmeden önce aşağıdaki soruları cevaplandırmanızı tavsiye ederim. 
  • Soru biçimleri nelerdir? (Her soru biçimi farklı bir strateji gerektirir)
  • Sınavın formatı nedir?
  • Her bölümde ne yapmam gerekiyor?
  • Hangi becerilere sahip olmam gerekiyor?

2. Pratik, pratik, pratik!

Aktif bir dinleyici olarak dinleme becerilerinizi arttırabilirsiniz. Fimler ve diziler seyretmek eğlenceli olabilir fakat bunun ötesine geçmek büyük fark yaratacaktır. Podcast’ler, haberler, Ted Talks gibi pek çok farklı kaynaktan faydalanabilirsiniz. Bu tür kaynaklarla kelime bilginizi geliştirebilir, farklı aksanlar duyabilirsiniz. Unutmayın ki, Dinleme bölümünde sadece İngiliz aksanı duymayacaksınız. 

Asıl amaç, dinlemeyi günlük hayatınızın bir parçası haline getirmektir. İnternette pek çok ilginç ve eğlenceli içerik bulabilirsiniz. İlgilendiğiniz konularla başlayıp sonrasında daha akademik kaynaklara yönelebilirsiniz. 

İngilizce duymaya alışmak, sınav esnasında stresinizi iyi yönetmeniz için gereken özgüveni edinmenize de yardımcı olacaktır. 

3. Bütün mesele anahtar kelimeler

Anahtar kelimelerinin önemini ne kadar vurgulasam azdır. Bunların yerine geçecek diğer kelimeleri düşünün; özellikle çoktan seçmeli soru biçiminde ses kaydındaki kelimeleri duymayabilirsiniz. 

Soruya ya da cümleye odaklanın ve ne tür bir bilgiye ihtiyacınız olduğunu tahmin etmeye çalışın. Bu bir isim midir? Bu bir fiil midir? Yarattığınız cümlenin dil bilgisi açısından doğru olduğundan ve doğru kelime formunu kullandığınızdan emin olun. 

4. Çeldiricilere dikkat edin

İlk duyduğunuz, doğru cevap olmayabilir o yüzden çeldiricilere dikkat edin. Örneğin; konuşmacı başta bir şey diyebilir fakat sonrasında cevabı değiştirebiilr. Ayrıca dikkat edin konuşmacı bütün seçeneklerden bahsedebilir fakat aralarında ufak farklar vardır. Detaylara dikkat edin.  

5. Cevabı duymak için çok fazla beklemeyin

Eğer cevabı duymak için çok fazla beklediğinizi düşünüyorsanız büyük ihtimalle cevabı kaçırdınız. IELTS Dinleme bölümünün büyük bir avantajı, soruları cevaplandırırken ileri geri gitmenize gerek kalmamasıdır. Bütün cevapları sırayla duyarsınız; o yüzden rahat olun! 

6. Cevaplarınızı geçirirken dikkatli olun

Kağıt kalem ile aldığınız IELTS sınavının Dinleme bölümünün sonunda, cevaplarınızı cevap kağıdına geçirmeniz için 10 dakika ek süre verilecektir. Yazım hatalarına ve büyük harf kullanımına dikkat edin. Eğer büyük harf kullanımınızın doğruluğundan emin değilseniz, bütün cevaplarınızı büyük harfle yazabilirsiniz. Cevap kağıdınızdaki cevaplara son bir defa daha göz gezdirin. Yazımınızı, dil bilgisi kullanımınızı ve talimatları doğru takip ettiğinizi kontrol edin.

Cevaplarınızı sınav esnasında doğrudan ekrana yazdığınız için, bilgisayar üzerinden alınan IELTS sınavlarında 10 dakikalık ekstra süre verilmemektedir.

Yaklaşan IELTS tarihlerini görmek veya testin fiyatlarını kontrol etmek isterseniz, lütfen IELTS kayıt sayfasını ziyaret edin.