IELTS sınavı İngilizce yeterliliğinizi resmi olarak belgelemenin harika bir yoludur ve şüphesiz pek çok iş, eğitim ve sosyal fırsatlara ulaşmanız için önemli bir basamaktır.
Sınavın her bölümünde – Konuşma, Okuma, Dinleme ve Yazma- iyi performans göstermek ve iyi bir puan almak sıkı bir hazırlık gerektirir.
Bu yazıda, Global IELTS uzmanımız Alina Promska, sınavda yapmanız ve yapmamanız gereken konularla ilgili ipuçları veriyor. Sınav odasına girmenizden itibaren aklınızda tutmanız gereken bilgileri öğrenmek için okumaya devam edin.
Dinleme (Listening) Bölümü
Sınavın ilk bölümü olan Dinleme bölümünde iyi bir başlangıç yapmanız önemlidir. 30-35 dakikadan oluşan bu bölümde her biri 10 sorudan oluşan 4 bölümü tamamlayacaksınız.
- Eğer sınavı bilgisayar üzerinden alıyorsanız, başlamadan önce bilgisayarınızın kulaklıklarının sorunsuz çalıştığından emin olun. Bir sorun varsa mutlaka yardım alın. Ekranınızdaki yazı fontunun büyüklük ayarını ve yazı rengini de değiştirebileceğinizi unutmayın.
- Sınavınızı kağıt üzerinden alıyor ve ses kaydını net duyamıyorsanız mutlaka yardım isteyin. Kaydı sorunsuz duyabilmek çok önemlidir.
- Talimatları çok dikkatli okuyun ve anahtar bilgilerin altını çizin. Sorulardaki anahtar kelimelerin de altını çizin ya da renkli bir kalemle işaretleyin.
- Gafil avlanmayın. Kayıttaki konuşmacılar sorudaki kelimelerin ve yapıların aynısı kullanmayabilirler.
- Dinlerken not alın. Bu notları kaçırdığınız soruları cevaplamakta kullanabilirsiniz. Eğer bilgisayar üzerinden alıyorsanız notlarınızı ekrana alabilirsiniz.
- Her bir kelimeyi anlamaya çalışmayın. Cevaplarınızı bulmak üzere dinlemeye yoğunlaşın.
- Cevabı duymadıysanız bile dinlemeye devam edin çünkü konuşmacılar cevapların sırasını değiştirebilirler.
- Ses kaydını sadece bir kere dinleyeceğinizi unutmayın. Eğer bir cevabı kaçırırsanız saplanıp kalmayın. Hızlı bir şekilde bir sonraki soruya geçin.
- Her soruyu cevaplandırmaya çalışın. Unutmayın ki yanlış cevaplar doğru cevapları götürmez.
- Dinleme bölümünün sonunda cevaplarınızı cevap anahtarına geçirmeniz için 10 dakika süre verileceğini unutmayın. Eğer bilgisayar üzerinden sınavı alıyorsanız bu ekstra süre verilmeyecektir.
- Eğer gerekiyorsa bütün cevaplarınızı büyük harfle yazabilirsiniz.
- Cevap kağıdına cevaplarınızı geçirirken dilbilgisi ve yazım hatalarını kontrol etmeyi unutmayın.
Okuma (Reading) Bölümü
- Okuma bölümünde 3 okuma parçası için 60 dakikanız olacak.
- Talimatları dikkatli okuyun. Her bir cevap için kaç kelime kullanmanız gerektiğine dikkat edin.
- İlk okumada metnin üstünden hızlıca geçin. Genel bir fikir almak için metine göz gezdirin.
- Her soruda anahtar kelimelerin altını çizin ya da renkli kalemle işaretleyin. Anahtar kelimeleri ya da eş anlamlılarını bulmak için pasajı tarayın.
- Zaman yönetimini akıllıca yapın. Bir saatte 40 soru cevaplayacaksınız, dolayısıyla buna göre hesabınızı yapın. Her pasaj için ortalama 20 dakikanız var.
- Sınav sonunda cevaplarınızı kontrol etmek için zaman ayırın.
- Bir soruda çok fazla tıkanıp kalmayın. Süreniz yeterse o soruya geri dönebilirsiniz.
- Cevaplarınızı cevap anahtarına geçirmek için ekstra süreniz olmayacak. Dinleme bölümünün aksine okuma bölümünde cevaplarınızı sınav esnasında doğrudan cevap anahtarına yazın.
- IELTS sınavını bilgisayar üzerinden alıyorsanız, cevaplarınızı pasajdaki kelimeleri tutup cevap bölümüne bırakabilirsiniz ya da kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.
- Cevabı bilmeseniz de boş cevap bırakmamaya çalışın.
- Bütün cevaplarınızı dilerseniz büyük harflerle yazabilirsiniz.
- Yazım ve dilbilgisi hatalarını kontrol etmeyi unutmayın. Özellikle tekil çoğul uyumuna ve fiil çekimlerine dikkat edin.
Yazma (Writing) Bölümü
Bu bölümde 2 soruyu cevaplandırmak için 60 dakikanız olacak.
- Soru kitapçığını not almak için kullanabilirsiniz.
- Sınavı bilgisayar üzerinden alıyorsanız, ekranın üstünde yer alan geri sayım saatine dikkatinizi verip konsantrasyonunuzu bozmayın.
- Eğer yanlışlıkla cevabınızı silerseniz panik yapmayın. Hemen Ctrl+Z komutuyla eski yazınıza geri dönün.
- Sorulardaki anahtar bilgileri ve kelimelerin altını çizin ya da renkli kalemle işaretleyin. Planlama yapmak için kendinize 5 dakika ayırın.
- Birinci soru için 20 dakikadan fazla harcamayın. Unutmayın ikinci sorunun puan ağırlığı çok daha fazla. Bunu düşünerek zamanınızı doğru yönetin.
- Birinci soru için en az 150 kelime, ikinci soru için en az 250 kelime yazmanız gerekiyor. Daha az kelime kullanırsanız bunun için puan kaybedeceksiniz. Kelime sayısını kolayca öğrenmek için bir satırdaki kelimeleri sayıp satır sayısıyla çarpabilirsiniz.
- Paragraflarınızı net bir şekilde düzenleyin.
- Yazı dilinizin resmi olmasına ve uygun bir stilde yazıldığına emin olun.
- Cevaplarınızı madde madde listeleyerek yazmayın.
- Sadece konuyla bağlantılı olan bilgileri yazın. Eğer cevabınız soru ile alakalı değilse yazmayın.
- Yazım ve dil bilgisi hatalarını ve noktalamaları kontrol etmeyi unutmayın.
Konuşma (Speaking) Bölümü
Son bölüme geldik; sınav değerlendirme uzmanı ile birebir bir görüşme yapacaksınız. 11-14 dakika süren bu bölüm 3 aşamadan oluşuyor.
- Rahat olun ve cevapları mümkün olan en doğal şekilde verin.
- Cevaplarınız çok kısa ya da daha önce ezberlenmiş cevaplar olmasın. Sınav değerlendirme uzmanı ezberlenmiş cevapları farketme konusunda eğitilmiştir ve bunun için maalesef puan kaybedebilirsiniz.
- İkinci aşamada size verilen bir dakikalık hazırlık süresini en iyi şekilde kullanın. Notlar alın ve ne söyleyeceğinizi planlayın.
- Eğer konu hakkında bir deneyiminiz yoksa endişelenmeyin. Yaratıcı olun! Cevabınızın doğruluğu kontrol edilmeyecektir.
- Soruyu tekrarlamayın. Direkt cevap verin.
- Bir kelimeyi hatırlamaya çalışarak vakit kaybetmeyin. Başka şekilde ifade etmeye çalışın.
- Hatalarınızı düzeltebilirsiniz ama bunu çok sık yapmayın.
- Fikirlerinizi doğru bağlaçlar kullanarak ifade edin ve cevaplarınızı detaylandırmayı unutmayın.
- Fikrinizi direkt bir şekilde ifade edin. Sınav değerlendirme uzmanı sizin fikirlerinizle değil nasıl ifade edildiği ile ilgilenir.
- Konuşmanızda kelime bilginizin genişliğini ve gramer yapılarınızın çeşitliliğini gösterin. Eş anlamlı kelimelerden ve karmaşık gramer yapılarından faydalanın.
- Çok karmaşık gramer yapılarını ve kelimelerini çok sık kullanarak gösteriş yapmayın. Bu, dinleyicinin aklını karıştırabilir ve yanlış anlaşılmaya yol açarak skorunuzu etkileyebilir. Bildiğiniz ve aşina olduğunuz kelime ve gramer yapılarını kullanın ve fikirlerinizi bu şekilde ifade edin.
Bu tavsiyelere uyarak iyi bir IELTS skoruna ulaşabilirsiniz. Hepinize iyi şanslar dilerim!
Hala IELTS sınav başvurunuzu yapmadıysanız, sınav tarihlerini görmek ve kayıt olmak için bu linki tıklayabilirsiniz.