By IELTS Expert

07 Nisan 2025 - 13:36

Know Your English Level How CEFR Can Improve Your IELTS Score, blog image

Bu makalede, CEFR çerçevesini, dil seviyesini nasıl ölçtüğünü ve IELTS testi için İngilizcenizi geliştirmenize nasıl yardımcı olabileceğini ele alacağız.

Dünya çapında milyarlarca insan İngilizce konuşuyor. Bu nedenle, İngilizce iletişim kurabilmek ve daha da önemlisi dil becerilerinizi kanıtlamak, günümüzün küreselleşen dünyasında önemli avantajlar sağlayabilir. 

İngilizce seviyenizi belirlemek, hangi becerilerinizi geliştirmeniz gerektiğini ve bir İngilizce testine katılıp ihtiyacınız olan puanı almaya hazır olup olmadığınızı öğrenmenize yardımcı olabilir.

IELTS hakkında daha fazla bilgi edinin 

CEFR, IELTS testi için İngilizcenizi geliştirmeye nasıl yardımcı olabilir?

Ortak Avrupa Referans Çerçevesi (CEFR), tüm dil seviyelerini farklı bağlamlarda ölçmek için kullanabileceğiniz çeşitli standartlar sunar. 

CEFR, bir kişinin ikinci bir dildeki genel yetkinlik seviyelerini tanımlar. 

Dil bilgisi ve kelime dağarcığının yanı sıra okuma, yazma, dinleme ve konuşmadan oluşan dört beceriye yönelik yönergelerle altı dil seviyesi içerir. Her seviyede, öğrencilerin ilgili aşamada ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiği gösterilir. CEFR, dili anımsama yeteneğinden çok iletişimin üzerinde durur. 

İngilizce seviyenizi belirledikten sonra bu seviyeyi IELTS bant puanlarıyla eşleştirebilir ve ihtiyacınız olan puanı almaya hazır olup olmadığınızı görebilirsiniz. Hazır değilseniz IELTS testi için İngilizcenizi geliştirmek üzere neler yapabileceğinizi görebilirsiniz. 

Şimdi, İngilizce seviyenizi ölçmenin diğer önemli nedenleri üzerinde duralım.  

İngilizce seviyenizi ölçmek ve geliştirmek neden önemlidir?

İngilizce öğrenmek daha fazla fırsata erişmenizi sağlayabilir ve belirli işleri kolaylaştırabilir. Seviyenizi ve nasıl geliştireceğinizi belirleyerek daha fazla avantaj elde edebilirsiniz. 

İngilizce seviyenizi ölçmeniz ve geliştirmeniz için üç temel neden şunlardır:

1. Mesleki fırsatlara erişme

Küresel bir dilde yetkin olmak, mesleki fırsatlara erişmenize yardımcı olabilir ve hem kendi ülkenizde hem de yurtdışında daha fazla işe ve kursa başvurabilmenize olanak tanır.

Belirlediğiniz İngilizce seviyenizi işe alım uzmanlarıyla paylaşabilir ve işe alınma şansınızı artırabilirsiniz. Uygun seviyede değilseniz geliştirmeniz gereken yönleri görebilirsiniz. 

İşe alındıktan sonra İngilizce seviyenizi takip etmeye devam etmek, başarılı olmanıza ve terfi almanıza yardımcı olabilir. 

İyi iletişim kurabilmek, iş yerlerinde önemli bir beceridir. İş arkadaşlarınızla İngilizce konuşarak beceri ve deneyimlerinden yararlanabilir ve görevinizde daha verimli olabilirsiniz. Ayrıca iş yerindeki farklı kültürlerden insanlarla arkadaşlık kurabilirsiniz.

2. Yeni ülkelere seyahat etme

Çalışma veya eğitim vizesi almayı planlıyorsanız uluslararası geçerliliği olan bir teste girerek İngilizce bildiğinizi kanıtlamanız gerekebilir. 

CEFR gibi farklı sistemler sayesinde gereken puanı almak için uygun seviyede olup olmadığınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin, vize için gereken puanı almak istiyorsanız IELTS testi için İngilizcenizi geliştirmeniz gerektiğini görebilirsiniz. 

Birçok vize için yalnızca orta seviyede İngilizce gerekir. Ancak güçlü dil becerileri, göç sürecinizi çok daha sorunsuz bir şekilde tamamlamanızı sağlar.

3. Yurt dışında çalışma veya eğitim alma

Amacınız yurt dışında çalışmak veya eğitim almaksa İngilizce seviyenizi belirlemek ve geliştirmek için çaba göstermek, bu amaca ulaşmanıza yardımcı olabilir. Gereken minimum İngilizce seviyesi hedefinize bağlıdır ancak güçlü dil becerileri bu yolculuğu kolaylaştırır. 

Yeni bir ülkeye gittiğinizde İngilizce seviyenizin yüksek olması, yeni çevrenize daha hızlı uyum sağlamanıza yardımcı olabilir. İngilizce konuşulan bir topluma uyum sağlamanızı kolaylaştırır. Etkinliklere katılmanıza ve yerel topluluğun bir parçası olmanıza yardımcı olur. Ayrıca gittiğiniz yerdeki insanlarla daha fazla zaman geçirerek dil becerilerinizi geliştirebilir ve daha akıcı konuşabilirsiniz. 

İngilizce CEFR seviyemi nasıl belirleyebilirim?

CEFR, IELTS testine hazırlanırken ve İngilizcenizi geliştirirken kullanabileceğiniz faydalı bir kılavuzdur. Çiftler halinde altı seviye sunar:

  • A1 ve A2 (temel dil kullanıcıları)
  • B1 ve B2 (bağımsız dil kullanıcıları)
  • C1 ve C2 (uzman dil kullanıcıları)

Bu farklı seviyeleri daha ayrıntılı olarak inceleyelim:

A1 ve A2 seviyeleri

Dili temel düzeyde anlayan kişiler bu iki kategoride yer alır ve yalnızca kontrollü durumlarda iletişim kurabilirler. A1, CEFR ve diğer ölçüm sistemlerinin başlangıç noktasıdır.

A1 veya başlangıç seviyesi:

  • Konuşmacı günlük ifadeleri anlayabilir ve belirli ihtiyaçlarını karşılamak için temel cümleleri kurabilir. 
  • Kendisini ve başkalarını tanıtabilir, nerede yaşadığı veya tanıdığı insanlar gibi kişisel ayrıntılarla ilgili soruları yanıtlayabilir.
  • Basit açıklamalar yapabilir.
  • Diğer konuşmacı yavaş ve net bir şekilde konuştuğunda etkileşim kurabilir.

A2 veya orta alt seviye:

  • Bu kişiler, kişisel bilgiler, iş, aile gibi kendisiyle ilgili konulara yönelik genel ifadeleri anlayabilir.
  • Kişinin bildiği konularda ve sıradan konularda basit ve doğrudan bilgi alışverişinde bulunabilir. 
  • Kendisinin geçmişi ve yakın çevresiyle ilgili hususları basit sözcüklerle ifade edebilir. Ayrıca acil ihtiyaçlarıyla ilgili diğer konular hakkında konuşabilir.

B1 ve B2 seviyeleri

Bu seviyelerdeki öğrenciler daha fazla dil becerisine sahip olsalar da bilgileri sınırlıdır. Karmaşık hususlara değinmek zorunda kalmadıkları sürece bildikleri konularla ilgili iletişim kurabilirler.

B1 veya Orta Seviye:

  • Konuşmacı, iş, okul gibi genel konularla ilgili net ve günlük bilgilerin temel noktalarını anlayabilir. 
  • İlgili dilin konuşulduğu bir yerdeyken karşılaştığı durumların çoğuyla başa çıkabilir. 
  • Bildiği konular veya kişisel ilgi alanları hakkında basit ve tutarlı cümleler kurabilir. 
  • Deneyimlerini, beklentilerini ve hedeflerini tanımlayabilir ve görüşlerini ve projelerini kısaca açıklayabilir.

B2 veya Üst Orta Seviye:

  • Konuşmacı, kendi uzmanlık alanındaki teknik tartışmalar dahil olmak üzere somut veya soyut konularla ilgili karmaşık metinlerin ana fikirlerini anlayabilir. 
  • İlgili dili ana dili olarak konuşan kişilerle, her iki tarafı da zorlamadan, akıcı ve spontane bir şekilde etkileşim kurabilir. 
  • Çok çeşitli konularda net ve ayrıntılı ifadeler kullanabilir ve avantajları ya da dezavantajları belirterek bu konulardaki bakış açısını açıklayabilir.

C1 ve C2 seviyeleri

Bu seviyedeki konuşmacı, konuşmasını yüksek düzeyde kontrol edebilir. Aşina olmadıkları bir konu bile olsa çoğu durumda başarılı bir şekilde uyum sağlayabilir ve karmaşık argümanlar ortaya koyabilir.

C1 veya İleri Seviye:

  • Bu konuşmacı, çok çeşitli uzun ve zor metinleri anlayabilir ve bunların örtük anlamlarını çözümleyebilir. 
  • Fikirlerini deyimsel ifadeleri kullanmakta zorluk çekmeden akıcı ve spontane bir şekilde ifade edebilir. 
  • Dili sosyal, akademik ve mesleki amaçlar için esnek ve etkili bir şekilde kullanabilir. 
  • Karmaşık konularda açık, yapısı güçlü ve ayrıntılı metinler oluşturabilir, düzenleme becerilerini ve dil bağlayıcıları ile dilsel uyum kaynaklarını iyi kullandığını gösterebilir

C2 veya Yetkin Seviye:

  • Bu konuşmacı, duyduğu veya okuduğu hemen hemen her şeyi kolayca anlayabilir. 
  • Farklı sözlü ve yazılı kaynaklardaki bilgileri özetleyebilir, argümanları ve açıklamaları tutarlı bir sunum şeklinde ifade edebilir. 
  • Kendisini spontane bir şekilde, belirgin bir akıcılık ve doğrulukla ifade edebilir, son derece karmaşık durumlarda bile anlamdaki vurguyu ayırt edebilir. 

Eş değer CEFR ve IELTS puanları nelerdir?

CEFR birçok farklı durum ve dil için geçerli olduğundan, uluslararası test puanlarıyla tam olarak eşleşmez. Ancak testte ne kadar puan alabileceğinizi öğrenmenin yararlı bir yolu CEFR seviyelerini IELTS bant puanlarıyla eşleştirmektir. Yaklaşık karşılaştırmalar için aşağıdaki tabloyu inceleyin:

CEFR Seviyesi IELTS Bant Puanı Açıklama
A1 3.0 Örneğin, bir restoranda sipariş vermek ya da bir mağazadan ürün satın almak gibi durumlarda basit konuşmalar yapabilirsiniz.
A2 3.5 Bildiğiniz konular hakkında konuşabilir ve TV programları, dergiler ve radyo şovları gibi yayınları anlamaya başlayabilirsiniz.
B1 4.0 - 5.0 Bildiğiniz konular hakkında kısa konuşmalar yapabilir ve kısa mesajlar yazabilirsiniz.
B2 5.5 - 6.5 Aşina olmadığınız ve beklenmedik durumların yanı sıra zorlu çalışma ortamlarıyla başa çıkabilirsiniz.
C1 7.0 - 8.0 Kişisel ve mesleki durumların çoğuna güvenle uyum sağlayabilirsiniz.
C2 8.5 - 9.0 Kendi ana dilinizmiş gibi iletişim kurabilirsiniz. Artık hemen hemen her konuda rahatça konuşup yazabilirsiniz.  

İngilizce seviyeniz hakkında bilmeniz gereken her şey

CEFR seviyenizi öğrenerek, İngilizce becerilerinizin durumunu ve IELTS testi için İngilizcenizi nasıl geliştirebileceğinizi anlayabilirsiniz. İngilizce seviyenizi belirlemek, IELTS bant puanlarıyla karşılaştırarak hangi puanları almayı bekleyebileceğinizi anlamanıza yardımcı olur. 

IELTS'te almanız gereken puan için hedefe doğru ilerlediğinizden emin olmak istiyorsanız British Council'ın IELTS hazırlık kaynakları serisini inceleyin. Deneme testlerine katılabilir ve IELTS testi için İngilizcenizi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda uzman tavsiyesi alabilirsiniz.

IELTS hakkında daha fazla bilgi edinin