IELTS sınavında dilediğiniz genel skoru elde etmek için, bütün bölümlerde en iyi performansınızı göstermeniz gerekir. Adaylar tarafından en zor bölüm olarak nitelendirilen Yazma bölümü için global IELTS uzmanımızdan önerilerini paylaşmasını rica ettik.
Uzmanımız Alina Promska, sizler için sınav günü performansınızı yükseltecek 9 öneri ve 7 günlük bir IELTS Yazma Programı hazırladı.
IELTS Yazma Bölümü nedir?
Önerilere geçmeden önce IELTS Yazma bölümünde sizleri nelerin beklediğini anlatmak isterim.
IELTS Yazma bölümü, General Training IELTS ve Academic IELTS test tiplerine göre farklılık gösterir:
- Birinci soru – General Traning IELTS sınavı Yazma bölümünün birinci sorusunda bir mektup yazmanız beklenir. Academic IELTS sınavında ise bir tablo, grafik ya da diyagramdaki bilgileri seçip, karşılaştırıp, özetlemeniz istenir.
- İkinci soru – İkinci soruda her iki sınav tipinde de bir kompozisyon yazmanız gerekiyor. General Training IELTS sınavındaki sorular, Academic IELTS sınavına göre daha genel konuları içerir.
Yazma skorunu değerlendirme kriterlerini anlamanız da çok önemlidir. 4 tane önemli kriter vardır.
- Görevin başarılma seviyesi – Cevabınızda sorudaki ana noktalara ne kadar etkili bir şekilde yer verdiğiniz ve açıkladığınız değerlendirilir.
- Anlam bütünlüğü ve tutarlılık – Fikirlerinizi ne kadar iyi organize ettiğiniz, birbirine bağladığınız, ‘in addition’, ‘for instance’, ‘furthermore’, ‘however’, ‘moreover’ and ‘nevertheless’ gibi kenet sözcükleri ve bağlaçları ne kadar iyi kullandığınız değerlendirilir.
- Kelime bilgisi: Örneğin deyimsel kalıplar ve profesyonel jargon kullanımlarında olduğu gibi,kelime bilginizin ne kadar geniş ve doğru olduğu ve daha az yaygın olan kelimeleri kullanıp kullanmadığınız ölçülür.
- Dil bilgisi yapı çeşitliliği ve doğruluğu: Örneğin şart cümleleri, sıfat tamlamaları, kipler ve devrik cümleler gibi kullandığınız dil bilgisi yapılarının zenginliği, karmaşıklığı ve doğruluğu ölçülür.
IELTS Yazma puanınızı yükseltecek öneriler
Artık Yazma bölümünde sizden beklenenlere hakim olduğunuza göre, sınav günü performansınızı arttıracak önerilere geçelim.
1.Zamanınızı akıllıca yönetin
Bütün bölüm için 1 saat süreniz vardır. İkinci sorunun puan değeri çok daha yüksek olduğu için birinci soru için 20 dakikadan fazla zaman ayırmamalı, ikinci soru için ise en az 40 dakika harcamalısınız. Planlama ve yazdığınızı kontrol etmek için de zaman ayırmanız gerekiyor. Yazma bölümü için yaptığınız Yazma alıştırmalarınızı 60 dakika üzerinden yapmanız faydalı olacaktır.
2.Kelime sayısını kontrol edin
Birinci soru için en az 150 kelime, ikinci soru için ise en az 250 kelime yazmanız gerekir. Kelime sayılarınız belirtilen seviyeden az kalırsa, puan kaybedersiniz.
3.Soruyu anlayın
Soruyu dikkatlice okuyun ve anahtar kelimelerin altını çizin. Cevabınızda ne anlatmanız gerektiğini ve hangi bilgileri dahil etmeniz gerektiğini belirleyin.
4.Fikirlerinizi mantıklı bir şekilde organize edin
En az 5 dakika beyin fırtınası yapıp fikirlerinizi ve hangi bilgiler hakkında yazacağınızı toparlayın. Fikirlerinizi mantıklı bir şekilde organize edin. Kenet sözcükleri ile bağlaçları cümleleri ve paragrafları birleştirmek için kullanın.
5.Yaklaşımınızı belirleyin
Her soru belirli bir yaklaşım gerektirir.
Birinci soru (Academic) - Metinde yer vereceğiniz temel noktaları belirleyin. Giriş bölümünde soruyu değiştirerek yazın. Bunun için eş anlamlı kelimeleri kullanabilirsiniz ve dil bilgisi yapısını değiştirebilirsiniz. Paragraflarınızı mantıklı bir şekilde organize edin. Her bilgiyi anlatmaya çalışmayın. Sadece soruyla ilgisi olanlara odaklanın. Sonuç bölümünde ise aktardığınız temel noktaları özetleyin.
Birinci soru (General Training) - Soruyu analiz edin. Fikirlerinizi beyin fırtınası yaparak listeleyin. Paragrafları planlayın. Listenize uygun olarak mektubu yazın.
İkinci soru- Giriş paragrafı, en az 2 gelişme paragrafı ve bir sonuç paragrafından oluşur. Giriş bölümünde soruyu farklı kelimelerle yazın ve fikrinizi tez olarak oluşturun. Ana fikirlerinizi oluşturan konu tümcelerini belirleyin. Her gelişim paragrafının başına bir konu tümcesi koyun ve paragrafta fikrinizi destekleyecek açıklamalar, örnekler kullanın. Sonuç bölümünde ise fikirlerinizi özetleyin.
6.Üslubunuzu belirleyin
Resmi, yarı-resmi ya da gayriresmi olmak üzere, her soru tipi ona uygun bir üslup kullanmanızı gerektirir. Bu üslup sizin hangi kelimeleri ve dil bilgisi yapılarını kullanacağınızı belirler.
7.Yazdıklarınızı kontrol edin!
Her soruyu tamamladığınızda mutlaka detaylı şekilde kontrol edin. Kendinize aşağıdaki soruları sormak yardımcı olacaktır:
- Dil bilgisi doğruluğunu ve yazım hatalarını kontrol ettiniz mi?
- Sorunun bütün bölümlerini cevapladınız mı?
- Her paragraf bir konu tümcesiyle başlıyor mu?
- Önemli fikirlerinizi sonuç bölümünde özetlediniz mi?
- Giriş bölümde soruyu kopyalamak yerine kendi kelimelerinizle yazdınız mı?
- Kenet sözcükler ve bağlaçlar kullandınız mı?
- Aynı kelimeleri ya da fikirleri tekrar ettiniz mi?
- Karmaşık cümle yapıları kullandınız mı?
8.Dil bilgisi, yapı çeşitliliğiniz ve kelime bilgisi zenginliği üzerinde çalışın
Sınav gününe kadar ilanlar, makaleler, dergiler, raporlar, sınavlardan örnek cevaplar gibi farklı kaynaklardan okumalar yapın. Bu size farklı bağlamlardaki yeni kelimeleri öğrenmenize yardımcı olacaktır. Zengin dil bilgisi yapıları ve yeni kelimelerle cümleler kurun. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve programındaki C1 ve C2 seviyelerinde gerekli olan gramer bilgisinin üzerinden geçin.
9.Hatalarınızdan ders alın
Bir öğrenme günlüğü tutarak yazılarınızda yaptığınız hataları not alın, düzelterek hatalarınızdan öğrenin. Bunu yaparken sınava çalışan başka bir arkadaşınızla ya da bir meslektaşınızla çalışabilirsiniz. Böylece güçsüz noktalarınızı bir güce dönüştürebilirsiniz.
7-günlük Yazma Programı
1.gün
Bir blog yazmaya başlayın. İçeriği herhangi bir konu hakkında olabilir; hobileriniz, yaşam hedefleriniz, favori filmleriniz ya da müzik gibi.
2.gün
İstatiksel bilgi içeren bir websitesi bulun ve bir tablo, grafik ya da pasta grafiği hakkında kısa bir rapor hazırlayın. Örneğin bu siteden faydalanabilirsiniz: https://www.statista.com/chartoftheday/
3.gün
İnternetten bir makale bulun ve aynı konu hakkında bir kompozisyon yazın. Yazınızda makalede yer alan fikirleri kullanabilirsiniz.
4.gün
IELTS Ready Premium çevrimiçi kursunu tamamlayın.
LearnEnglish websitesindeki yazma aktivitelerinden de faydalanabilirsiniz.
5.gün
Kelime bilginizi ve dil bilgisi yapılarınızın zenginliğini geliştirin. Bunun için IELTS Prep, Word Power, IELTS tips, BBC 6-Minute English ve LearnEnglish podcastleri gibi programları ve uygulamaları kullanabilirsiniz.
6.gün
Herhangi bir konu hakkında 5 dakika içinde bir yazı yazın. Gramer doğruluğu yerine beyin fırtınası yapıp fikirlerinizi seçmeye ve yazı hızınıza odaklanın.
7.gün
Take IELTS websitesi’ndeki bazı örnek soruları cevaplandırarak gelişiminizi değerlendirebilirsiniz.
Evet, artık IELTS yazma skorunuzu geliştirmek için yeterli donanıma sahipsiniz. Hazırlık aşamanızda ve sınav gününde size başarılar dilerim!
Yaklaşan IELTS tarihlerini görmek veya testin fiyatlarını kontrol etmek isterseniz, lütfen IELTS kayıt sayfasını ziyaret edin.