Tuesday 20 March 2018

Türkiye ve Birleşik Krallık yazarları arasında köprü kurmayı, her iki ülke edebiyatı arasındaki diyaloğu kolaylaştırmayı hedefleyen Keşfet platformu edebiyat tutkunlarının beğenisine sunuldu.

20 Mart 2018 / İstanbul_ British Council'in Türkiye'den ve Birleşik Krallık’tan yazarları yeni bir platformda bir araya getiren Keşfet projesi 16 Mart 2018’de gerçekleşen açılış töreni ile hayata geçti. Hem tanınmış hem de tanınmayan yazarlara eserlerini yeni bir platformda farklı kitlelere dijital olarak ulaştırma imkanı sunan Keşfet’in ilk ayağı altı yazarın kaleme aldığı altı yeni hikayenin hem yazılı hem de sesli olarak okurların beğenisine sunulması ile tamamlanmış oldu. 

Türkiye ve Birleşik Krallık’tan yazarlar tek platform altında

Projenin ilk ayağında Türkiye ve Birleşik Krallık’tan dört tanınmış yazar, kendi özgün sesleri ile şekillenen yeni hikayeleri ile Keşfet platformuna katkıda bulundular. Türkiye’den Yekta Kopan ve Seray Şahiner Birleşik Krallık’tan ise Sandra Alland ve Leone Ross’un bu platforma özel yazdıkları çeşitlilik temalı yeni öyküleri www.britishcouncil.org.tr/discover adresinde yayınlandı.

British Council'in Keşfet projesi doğrultusunda tanınmamış isimlere de seslerini duyurma imkanı sağlamak amacıyla düzenlediği "çeşitlilik" temalı kısa öykü yarışması, Türkiye'den İTEF - İstanbul Edebiyat Festivali ve İngiltere'den Word Factory'nin ortaklığıyla gerçekleştirildi.

Birleşik Krallık’ta yapılan açık çağrıya katılan 82 öykü arasından, Word Factory’yi temsilen Paul McVeigh ve British Council Edebiyat bölümünden Jim Hinks’ten oluşan seçici kurul Nadine Aisha Jassat’ın Jakaranda isimli öyküsünü birinciliğe layık görüldü.

Türkiye’de yapılan açık çağrıya katılan 432 öykü arasından ise ITEF, Yekta Kopan ve Seray Şahiner’den oluşan seçici kurul tarafından, Ayşegül Yazmacı’nın Yasemin isimli öyküsü birinci seçildi. Kazanan öyküler tanınmış yazarların öyküleri ile beraber Keşfet internet sitesinde yerlerini aldı.

Edebiyat da dijitalleşiyor, sanata ulaşım kolaylaşıyor

Keşfet ile British Council’ın, farklı kültürlere ve sanata ulaşımı kolaylaştırmayı hedefleyen bir projesi daha hayata geçmiş oldu. Sanatı dijital ortama taşıyarak sanatseverlere yeni bir deneyim yaşatmayı hedefleyen British Council, daha önce de ilk dijital sergisini sanat severlerle buluşturmuştu.

Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşu olan British Council’ın Türkiye Direktörü Cherry Gough konuyla ilgili “Dijital platformlara olan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Geçen sene gerçekleştirdiğimiz NextGen araştırması da Türkiye’de gençlerin yüzde 97’sinin her gün sosyal medyaya zaman ayırdıklarını ortaya koydu. Bu nedenle dijital platformların bizim sanat çalışmalarımızdaki yeri de gittikçe artıyor. Dijital sergi projemizi büyük bir başarı ile hayata geçirdik. Şimdiye kadarki iki sergimiz ile 350.000 ziyaretçiye ulaştık. Keşfet farklı kültürlere ve sanata erişimi kolaylaştıran yepyeni ve heyecan verici bir projemiz, bu sefer konumuz edebiyat” dedi.

Keşfet ziyaretçilerine çeşitlilik teması üzerinde yazılmış yeni öyküleri beğenilerine sunmakla kalmıyor, ziyaretçilerin hikayelere ister yazılı olarak isterlerse yazarlar yada profesyoneller tarafından seslendirilmiş işitsel versiyonlarına ulaşma imkanı sunuyor. Bu sayede hikayeleri okuma imkanı olmayan sanatseverlerinde bu platforma erişebilmelerine imkan sağlanmış oluyor.

Editöre Notlar

İTEF – İstanbul Edebiyat Festivali

İTEF - İstanbul Edebiyat Festivali, Kalem Ajans'ın girişimleriyle hayata geçirilmiştir. Festival, 2009'dan bu yana Kalem Kültür Derneği tarafından her sene düzenlenmektedir. Türkiye'deki ilk uluslararası edebiyat festivali olan İTEF, çok çeşitli yazın türlerine odaklanarak ilham verici bir dizi etkinlikle yazarları, yayıncıları, edebiyat çevirmenlerini, eleştirmenleri ve gazetecileri bir araya getirmektedir. Her sene Mayıs başında düzenlenen İTEF, parti ve buluşmaların yanı sıra Profesyonel Buluşmalar Fellowship Programı, Yabancı Yazarlar Öğrencilerle Buluşuyor ve FABİSAD (Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği) etkinlikleri, tematik okuma ve tartışma programlarıyla yazın türlerinin çeşitliliğini kutlar. Her yıl farklı temalarla düzenlenen İTEF, zengin ve kapsayıcı festival programları oluşturmaya odaklanmıştır. Festival son dokuz yılda 450'yi aşkın yazarı ağırlamıştır.

Word Factory

Word Factory, The Guardian tarafından ‘kısa öykülerde mükemmelliği teşvik eden ulusal kurum’ olarak tarif edilmiştir. The Sunday Times dergisi eski genel yayın yönetmeni yardımcısı ve The Sunday Times EFG kısa öykü ödüllerinin kurucusu Cathy Galvin tarafından 5 yıl önce kurulan Word Factory, hayli bilinen bir mentörlük programı, The Apprentice Award (Çıraklık Ödülü) yürütmektedir. Aylık programlarla düzenlenen okuma, tartışma, yaratıcı yazarlık dersleri ve kitap grubu gibi etkinliklerde Birleşik Krallık'tan yazarları bir araya getirmektedir. Word Factory mükemmeli ve ilhamı desteklemek için edebiyat dünyasında kurulan bağlantıların gücüne inanır ve destekler.

Sandra Alland, Glasgow’da yaşayan bir yazar, aynı zamanda disiplinler arası çalışmalar yapan bir sanatçı ve küratör. Son yıllarda filizlenen lirik ve yaratıcı formlar sunan öyküleri, Birleşik Krallık’tan Comma Press ve Canada’dan ECW gibi önemli öykü yayımcıları tarafından öne çıkarılıyor. Alland, Sesi Aç isimli öyküsüyle Keşfet’te yer alıyor. 

Yekta Kopan sade diliyle anlattığı çarpıcı hikâyelerle olağanı olağanüstü kılmayı başarırken, altZine ve altKitap gibi internet platformlarının kurulmasındaki öncü rolü, Türkiye Edebiyatı’na kazandırdığı İpekli Mendil gibi bir öykü sözlüğü ve Can Almanak gibi yaratıcı işlerle, farklı seslerin okuyucuyla buluşmasını sağlayan vizyoner bir yazar. Kopan, Uyku Koyunu isimli öyküsüyle Keşfet’te yer alıyor. 

İngiltere’de doğup Jamaika’da büyüyen, roman ve kısa öykü yazarı Leone Ross, aynı zamanda editör ve yaratıcı yazarlık eğitmeni. Leone Ross, canlı anlatımları ve içtenlikli öyküleriyle İngiliz edebiyatının okuyuculara keyif veren nadir seslerindendir. Ross, Deri Değiştirme isimli öyküsüyle Keşfet’te yer alıyor. 

Seray Şahiner, birçok farklı mecrada yayımladığı hikâyelerinde egemen edebiyata karşı durarak hikâye edilmeyen kesimleri tüm canlılıklarıyla odağına taşımış, onların dili olmuştur. Ve bunu sadece kağıt üzerinde yapmayıp o seslerin beden bulmasına, tiyatro sahnesinde de temsil edilmesine ön ayak olmuştur. Şahiner, Çok Afedersiniz isimli öyküsüyle Keşfet’te yer alıyor. 

Nadine Aisha Jassat İskoçyalı bir yazar ve şairdir. Edinburgh Fringe Festivali, Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali ve Aye Write: Glasgow Kitap Festivali de dahil olmak üzere sayısız festivalde yer almıştır. Yazar, geçtiğimiz günlerde İskoçya’da yaşayan 30 yaşın altındaki 30 ilham verici kadın arasında gösterildi. Jassat’ın ilk şiir kitabı, İplikler (Threads) ödüllü yayımcı 404 Ink tarafından Mart 2019’da yayımlanacak.

Ayşegül Yazmacı, 1985 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema TV Bölümünden 2009 yılında mezun oldu. Bitirme projesi olan Üç adlı kısa film, !F İstanbul Bağımsız Filmler Festivali ve İTÜ Kısa Film Festivali’nde gösterildi, Siirt Barosu Kısa Film Festivali’nden jüri özel ödülü aldı. Öykü ve çocuk kitabı çalışmaları devam ediyor.