British Council Türkiye’nin hayata geçirdiği, zaman ve mekandan bağımsız bir sanat deneyimi sunan ‘Duvarları Olmayan Müze’nin dördüncü dijital sergisi küratörlerini arıyor. Bu yıl, Türkiye’nin dışına uzanarak Gürcistan ve Ukrayna’dan da küratör başvurularının kabul edileceği açık çağrıya son başvuru tarihi 13 Haziran 2019.
British Council Türkiye’nin 2017 yılında bu yana farklı temalardaki sergilerle hayata geçirdiği dijital sanat platformu ‘Duvarları Olmayan Müze’, dördüncü sergisi için küratörlerini arıyor. Sanatı dijital ortama taşıyarak yeni bir deneyim yaşatmayı hedefleyen British Council, ‘Duvarları Olmayan Müze’nin 2020’de açılacak sergisinin küratörlerini belirlemek için Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’da açık çağrı başlattı. 13 Haziran 2019 tarihine kadar devam edecek açık çağrıya, 18 yaşını doldurmuş ve görsel sanatlar alanında en az üç yıl tecrübeye sahip Türkiye, Gürcistan veya Ukrayna vatandaşı olan sanat profesyonelleri başvurabilir.
Türkiye’den Gürcistan ve Ukrayna’ya…
‘Geçen Gece Bir Rüya Gördüm’, ‘Tanışıyor muyuz?’ ve ‘Cadılarla Dans Etmek’ sergileriyle, geçtiğimiz senelerde 'En İyi Web Sitesi’ de dahil olmak üzere birçok Altın Örümcek ve Felis Ödülü’nün sahibi olan ‘Duvarları Olmayan Müze’ dijital sanat platformu, bugüne kadar dünya çapında 700 binden fazla ziyaretçiye ulaştı. Benzersiz bir sanat deneyimi yaşatan ödüllü platformun bu seneki sergisi için bu yıl Türkiye ile birlikte Gürcistan ve Ukrayna’dan üç farklı küratörün belirlenmesi ve seçilen küratörlerin, British Council Görsel Sanatlar Bölümü’nden Ying Tan’ı sanatsal yönlendirmesiyle, bu senenin teması üzerinde birlikte çalışarak sergiyi oluşturmaları isteniyor. British Council sanat koleksiyonundan seçilecek parçaların yanı sıra, Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’dan sanatçıların sanat eserlerinin de dijital sergide yer alması planlanıyor.
13 Haziran 2019 tarihine kadar yapılan başvurular arasından seçilecek küratörler, Birleşik Krallık’a ve farklı ülkelere seyahat ederek birlikte çalışmanın yanı sıra, sergi konseptlerini, dijital alanda sanat bilgilerini ve uluslararası bağlantılarını geliştirmek için deneyimli görsel sanatlar profesyonelleriyle iş birliği yapma fırsatı ve British Council sanat koleksiyonunu ziyaret etme imkânı bulacak.
Dördüncü serginin teması ‘Arada’
Internetin ülkeler arasındaki sınırları yıkması ve çok kültürlü toplulukların bir parçası haline gelen bireylerin hareketliliğini desteklemesi sayesinde, kesintisiz bir bilgi alışverişiyle tanımlanan günümüzün küreselleşmiş dünyasında, ‘ulusal’ kavramının tanımı, tartışılır hale gelmiş durumda. Bu uluslararası arka planda sahip olunan bilgi ve deneyimi artırmak yönündeki ortak amaç ise, eşitlik, çeşitlilik ve katılımcılığa anlamlı bir katkıda bulunulabilecek yolları keşfetmekten geçiyor. Sergi teması, bu koşullardan yola çıkarak, yer değiştirme, yerinden ayrılma, ayrılığın boyutları, kültürel kimlik ve mekanlar arası geçişlerde yakalanan anlara odaklanıyor. Küratörlerden, geçicilik, göç, yolculuklar ve değişen kimlikler üzerine düşünmeleri ve hem British Council Koleksiyonu hem de kendi ülkelerinin yerli sanatçılarının eserlerinden oluşan dijital bir serginin küratörlüğünü ortaklaşa üstlenmeleri bekleniyor.
Fiziksel sınırların olmadığı bir platform
Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşu British Council’ın Sanat Direktörü Esra A. Aysun, “British Council Türkiye olarak 2017 yılından bu yana, her sene üzerine daha da fazla şey katarak geliştirdiğimiz ‘Duvarları Olmayan Müze’nin açık çağrısını bu sene Türkiye ile sınırlı kalmayıp Gürcistan ve Ukrayna’ya da açıyoruz. Sanat aracılığıyla iletişim kurmanın farklı yollarını bulma ve engelleri ortadan kaldırma arayışımıza, bu sene kitlemizi daha da geliştirerek başlıyoruz. ‘Duvarları Olmayan Müze’nin amacı en başından beri fiziksel sınırların olmadığı bir dijital sanat platformu oluşturmaktı. 13 Haziran’a kadar sürecek açık çağrının sonucunda seçilecek üç küratör de iş birliği içinde çalışarak tüm sınırları ortadan kaldıracak. Bu sergide Birleşik Krallık’tan, Türkiye’den, Gürcistan’dan ve Ukrayna’dan sanatçıların eserlerini bir arada sergilemeyi istiyoruz” dedi.
‘Duvarları Olmayan Müze’nin tüm sergileri, https://www.britishcouncil.org.tr/programmes/arts/museum-without-walls adresinden internet bağlantısı olan tüm masaüstü ve mobil cihazlardan ziyaret edilebiliyor. Sergi alanı, ziyaretçilere zaman kısıtlaması ya da fiziksel erişim engeli olmadan sergiyi serbestçe dolaşma ve keşfetme özgürlüğü tanıyor.