Date
Çarşamba 16 Ocak 2019 - 16:00

Üç yıldır farklı temalarla hayata geçirdiğimiz, zaman ve mekandan bağımsız bir sanat deneyimi sunan ‘Duvarları Olmayan Müze’ dijital sanat platformunun üçüncü sergisi ‘Cadılarla Dans Etmek’, 16 Ocak’ta, Pera Müzesi’nde yapılacak bir lansman etkinliğinde yayına girecek. Etkinliğe katılmak için kayıt olun.

Etkinlik Programı:

Tarih: 16 Ocak 2019, Çarşamba
Yer: Pera Müzesi Oditoryumu

  • 16.00-16.15 – Açılış konuşması – Cherry Gough, British Council Türkiye, Direktör
  • 16.15-16.30 – Küratör Mine Kaplangı ‘Cadılarla Dans Etmek’ sergi sunumu
  • 16.35-17.35 – Panel: Bir Sanat Alanı Olarak Dijital
                           Moderatör: Ryan Nelson, British Council Sanat Pazarlama Direktörü
                           Konuşmacılar: Elif Kamışlı, Ulya Soley, Mine Kaplangı
    Bu oturumda, Duvarları Olmayan Müze’nin küratörleri ve British Council Sanat Pazarlama Direktörü Ryan Nelson, dijitalin görsel sanatlar için sunduğu imkanları,yeni sergileme biçimlerini ve bu mecradaki yaratım süreçlerinde karşılaşılan sorunları ve deneyimlerini paylaşacaklar. 
  • 17.35-17.50 – Ara
  • 17.50-18.50 – Panel: Sanat ve Erişilebilirlik
                           Moderatör: Su Başbuğu, British Council Türkiye Sanat Müdürü 
                           Konuşmacı: Jo Verrent, Unlimited Başyapımcısı
    Bu oturumda British Council Sanat Müdürü Su Başbuğu, İngiliz sanat prodüktörü, eğitmen ve engelli hakları savunucusu Jo Verrent ile bir araya gelerek, erişilebilir olmak ne demek, dijital platformlar sanatı erişilebilir kılmak için bir araç olabilir mi, sanatı erişilebilir kılan nedir, erişilebilir olmak için ne adımlar atılmalıdır ve nasıl bir altyapı sağlanmalıdır gibi sorulara, İngiltere’den ve Türkiye’den örneklerle cevap bulmaya çalışacaklar.

Katılımcı bilgileri

Mine Kaplangı

1987 yılında İstanbul’da doğan Mine Kaplangı, küratöryel kolektif Collective Çukurcuma’nın kurucularından biridir. Yakın zamanda Frankfurt’da bulunan Basis bünyesinde küratör misafir programına kabul edilmiştir ve bu program kapsamında Basis 2019 yaz sergisinin de küratörlüğünü üstlenecektir. 2014-18 yılları arasında Istanbul’da bulunan çağdaş sanat merkezi BLOK art space‘in sanatçı temsilcisi ve küratörü olarak çalıştı. Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun olduktan sonra, Bologna Üniversitesi DAMS Fakültesi Sanat Felsefesi ve Estetik alanında yüksek lisans sertifika programını tamamlamıştır. Aynı zamanda Berlin merkezli çağdaş sanat platformu Artfridge için bağımsız editör olarak da çalışmaktadır. Küratörlüğünü üstlendiği sergiler arasında Bilgelik Evi (Bonington Gallery Vitrines and Atrium, Nottingham, 2018, 15. İstanbul Bienali Kamusal Programı, Framer Framed, Amsterdam 2017 ve Dzialdov, Berlin 2017), Anger is a solution, if anger means kittens (D21 Kunstraum Leipzig, 2018), Detay (BLOK art space, 2016) yer almaktadır.

Ulya Soley

Pera Müzesi'nde koleksiyon sorumlusu olarak çalışıyor ve müzenin çeşitli sergi ve yayıncılık projelerinde küratörlük ve editörlük yapıyor. McGill Üniversitesi’nde Sanat Tarihi ve Psikoloji dallarındaki lisans eğitiminin ardından Central Saint Martins'in Kültür, Eleştiri ve Küratörlük yüksek lisans programını tamamladı. Son olarak British Council Misafir Küratörlük Programı kapsamında Tanışıyor muyuz? dijital sergisini gerçekleştirdi. Pera Müzesi'nde Katherine Behar: Veri Girişi sergisi ile Bring Your Own Beamer video sergi projesinin Fatma Çolakoğlu ile birlikte eş küratörlüğünü, South London Gallery’de Bekleme Odası ve Proto5533’ün genç küratörler programı kapsamında Stereo-Gerçeklik sergisinin küratörlüğünü üstlendi. AICA üyesi olan Soley'in yazıları Pine Magazine, UQ, The Believer Logger, Istanbul Art News, Art unlimited ve Sanatatak gibi mecralarda yayımlandı, aynı zamanda Stimuli başlıklı bir yayın projesi yürütüyor.

Elif Kamışlı

Elif Kamışlı (1981, Eskişehir) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler eğitiminin ardından Kültürel İncelemeler alanında yüksek lisansını tamamladı. 2004-2008 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışırken birçok uluslararası kültür-sanat projesinde yer aldı. 2009-2011 döneminde 53. Venedik Bienali ve Roma’daki MAXXI Müzesi’nin açılış sergilerinde çalıştı. 2011-2013 yılları arasında sırasıyla Galeri Mana ve Egeran Galeri’nin kuruluşunda görev aldı. 2013 yılında sanatçı İnci Eviner’in 13. İstanbul Bienali kapsamında gerçekleştirdiği “Ortak Eylem Aygıtı: Bir Etüt” kitabının editörlüğünü üstlendi, ürettiği metinlerle başta Sanat Dünyamız olmak üzere çeşitli yayınlara katkıda bulunuyor. Kamışlı, 2014 yılından itibaren İstanbul Bienali’nin sergi yöneticiliğini sürdürüyor.

Jo Verrent 

Jo Verrent, ‘farkın’ uyumsuzluktan ziyade güzellik olduğunu düşünüyor. Kültür ve sanat sektöründe stratejik pozisyonlarda görev alan Verrent, çeşitliliğin zenginlik getirdiğine inanıyor ve inandığı ilkeleri gerçeğe dönüştürmek için çalışmaya devam ediyor.

Verrent, bir yandan dünyada engelli sanatçıların işlerine en çok yer verilen Unlimited (http://www.weareunlimited.org.uk) programının baş yapımcılığını üstlenirken, bir yandan Sarah Pickthall ile birlikte Birleşik Krallık, Avusturalya ve Güney Kore’de engellilik ve liderlik arasındaki karşılıklı etkileşimleri inceleyen SYNC’in (http://www.syncleadership.co.uk/) kuruculuğunu ve yürütücülüğünü üstleniyor. 

Luke Pell ile birlikte hazırladığı ‘Take Me To Bed’ (http://www.takemetobed.org.uk/)  isimli videoları, Limerick Light Moves Festivali’nde en iyi eser ödünü kazanırken, bir yandan da dünyada sergilenmeye devam ediyor.

Jo Verrent, hem Cosmopolitan’ın en başarılı kadın ödülünü, hem de yaptığı reçellerle kasabasının yerel kupasını kazanmıştır. ACE’nin Kuzey Danışma Kurulu’nda yer almaya ve onlara erişilebilirlik hakkında danışmanlık yapmaya devam ediyor. Aynı zamanda, kendisi bir Clore üyesidir.