Merhaba, Ben Dilara A. Finlandiya’ya taşınmadan önce, bir kök hücre laboratuvarında biyolog olarak çalışıyordum. 2017 yılında Helsinki’ye taşındıktan sonra, eğitimime ve kariyerime bir Avrupa ülkesinde devam etme kararı aldım. Finlandiya’nın eğitim sisteminin kalitesinden herkes gibi ben de oldukça etkilenmiştim ve tekrar öğrenci olma hayalleri kuruyordum. Elbette yurtdışındaki çoğu üniversitede olduğu gibi, dil yeterliliğimi kanıtlamak durumundaydım ve IELTS sınavıyla bu şekilde tanıştım. 

İlk IELTS sınavı deneyimim

Ne yazık ki ilk denememde, IELTS’te istediğim başarıyı sergileyemedim. Bunun en büyük sebebi tabi ki yetersiz çalışmam olduğunu söyleyebilirim. Çalıştığım kaynaklar oldukça azdı ve herkeste olduğu gibi ben de ‘Dinleme’, ‘Okuma’, ‘Yazma’ ve ‘Konuşma’ kısımları arasında, en çok ‘Yazma’ bölümünden endişeleniyordum ve bu nedenle çalışmamın ağırlığını sadece yazı yazmak üzerine yoğunlaştırdım. Sınav günü, aslında en problemli olduğum kısmın ‘Dinleme’ olduğunu sonradan fark edecektim. 

Sınavın istediğim gibi olmamasının diğer bir sebebi ise IELTS sınavını kağıt ve kalem ile almış olmamdı. Elbette hangi IELTS formatının size başarıyı getireceği kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Örneğin; eğer kendinizi kalemle yazarak daha rahat ve konsantre olduğunu hissediyorsanız, kağıt ve kalem ile gerçekleştirilen IELTS sınavı sizin için çok daha uygun olacaktır. Sırasıyla nedenlerinden bahsedecek olursak; öncelikle bu formatta ‘Dinleme’ kısmında sınav salonundaki hoparlörler aracılığı ile metnin ses kaydını dinliyorsunuz ve tabi ön sıralarda ya da arka sıralarda olmanın avantaj ve dezavantajları mevcut. Ben sese odaklanmada, heyecanın da vermiş olduğu etkiyle zorluk yaşadığımı söyleyebilirim. ‘Okuma’ kısmında ise soruların cevaplarını ararken sayfaları devamlı olarak çevirmek ve kaldığınız yeri tekrar bulmak az da olsa vakit kaybettiren etmenler arasındaydı. ‘Yazma’ kısımda ise eğer yazdığınız konuda değişiklik yapma eğilimindeyseniz, çok fazla vakit kaybetmeniz mümkün. Kendi deneyimimden bahsedecek olursam; ben hızlı yazamıyorum ve çok fazla ekleme ve çıkarma yapabiliyorum. Bu nedenle ‘Yazma’ bölümünü yetiştiremedim ve istediğim puana erişemedim.

Elbette pes etmedim!

Neden bilgisayar üzerinden IELTS sınavını tercih ettim?

İkinci denememde, bilgisayar üzerinden IELTS sınavına girmeye karar verdim ve tabiki sistemli bir çalışmayla, yaklaşık 2,5-3 ay hazırlanarak hedefime ulaştım diyebilirim. Bilgisayar üzerinden aldığım bu sınav, beklentilerimi oldukça karşıladı çünkü sınav sırasında kendi açımdan hiçbir problem yaşamadım. ‘Dinleme’ kısmında, herkesin ayrı kulaklık kullanıyor olması çok büyük bir avantajdı. Kulaklıklar kesinlikle sesi daha iyi algılamamı sağladı. ‘Okuma’ bölümünde ise metni ve soruları aynı anda görebiliyorsunuz. Bu nedenle, cevapları bulmak gerçekten çok daha hızlı ve kolaydı. Sanırım en büyük rahatlığı, kağıt-kalem girilen sınavla kıyasladığımda ‘Yazma’ bölümünde hissettim. Bu kısımda klavye kullanarak hem hızlı hem de etkili bir şekilde kendimi ifade edebildim ve üstelik hiçbir süre endişesi yaşamadım.

Bilgisayar üzerinden IELTS sınavına girdiğim yer profesyonelce hazırlanmıştı ve yetkililer oldukça çözüm odaklılardı. Sınav sonucuma belirtilen süre içinde (5-7 gün), British Council Türkiye’nin internet sitesi üzerinden ulaştım ve hedeflediğim puanı almanın mutluluğuyla Finlandiya’da bulunan üniversitelere başvurularımı gerçekleştirebildim.

Kısacası; 

Hedeflerinize ulaşmak için sistemli çalışmanız, yeterince pratik yapmanız ve eğer benim gibi heyecanlı bir yapınız varsa sakin kalmak için bunun üzerine gitmeniz ve sizin için en doğru sınav formatını bulmanız yeterli olacaktır. 

IELTS sınavına hazırlanan herkese başarılar diliyorum.