Merhaba, ben Sezgi A.
Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak görev yapıyorum ve aynı bölüm içerisinde tez aşamasında olmak üzere, doktora öğrenciliğimi sürdürüyorum. Sosyal güvenlik hukuku ve iş hukuku başta olmak üzere, uluslararası göç ve sosyal politika alanlarında çalışmalar yürütmekteyim.
Yakın bir zaman öncesinde girdiğim bilgisayar üzerinden IELTS sınavımı kısaca değerlendirerek, bu sınava girme düşüncesi bulunan potansiyel adaylara ve yeterli bilgiye henüz sahip olmadığını düşünenlere yardımcı olmayı amaçlıyorum.
Bilindiği üzere, yabancı bir dil üzerine yetkinlik ve yeterlilik, ancak sınandığı ve belgelendirildiği takdirde değerlendirilebilecek bir durumdur. Dünyada özellikle İngilizce biliyor olmanın ve yabancı dil olarak İngilizce’ye hakimiyetin ne ölçüde işe yaradığını ve bir bireye hangi kapıları açabildiğini yakından gözlemlemiş biri olarak, yetkinlik meselesinin önemini mutlaka vurgulamak isterim.
Bununla beraber, özellikle Türkiye’de hem kazanılan dil yetkinlikleri hem de ilgili yetkinliklerin değerlendirilmesi konusunda, göz önünde bulundurulması gereken çeşitli sıkıntıların mevcut olduğunu da ifade etmek yanlış olmayacaktır.
Benim IELTS’e girme sebebim, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilen ve İsveç’te bulunan Lund Üniversitesi’nde 'ziyaretçi araştırmacı' olarak çalışma olanağımın belirmesiydi. Üstelik bu olanağı, yurtdışında katıldığım çeşitli kongrelerde meslektaşlarımla tanışma ve akademik anlamda ilişki geliştirme çabalarımın bir parçası olarak kendi kendime elde etmiş bulundum. Bu ortamı yaratmanın en büyük kolaylaştırıcısını söylememe gerek yok sanırım: İngilizce…
2019 yılının Eylül ayında, altı aylığına İsveç’te çalışma yürütebilmem adına öncelikli konularımdan biri, çeşitli burs olanaklarından yararlanabilmemdi. Tahmin edilebileceği üzere, evrensel düzeyde kabul edilen bir İngilizce dil yetkinliğinin, evrensel ölçütlerde sınanarak belgelendirilmesi ihtiyacı doğmuştu. IELTS, benim bu ihtiyacım için kapı aralayabilecek en ciddi deneyim anlamına geliyordu. Ancak ufak bir pürüz söz konusuydu; burs başvurusunda bulunabilmeme ilişkin son tarih hızla yaklaşıyordu…
Bir müddet araştırma yaptıktan sonra, sınava kendimi hazır hissettiğim takdirde en hızlı şekilde girebileceğim ve bu sınavın sonucunu en hızlı bir biçimde elde edebileceğim yöntemin bilgisayar üzerinden IELTS olduğunu gördüm. Güzel olan şu ki, burs başvurum için son tarihe 15 gün kadar az bir süre kalmışken dahi, yeterli görülerek yetkinlik belgelendirmemi gerçekleştirebildim.
Bilgisayar üzerinden IELTS sınavıma dönüp baktığımda, özellikle sonuçların daha hızlı ulaştırılması konusunda beklentilerimi fazlasıyla karşılamış olduğunu ve beni mutlu ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bilgisayar üzerinden IELTS için en avantajlı unsurların başında, bilgisayar ve klavye kullanımının günümüzdeki yaygınlığı ile düşünülmesi geliyor. Açık ki, klavye kullanımında becerili olan ve bu kullanıma ister istemez hayatının her alanında ihtiyaç duyan bireyler açısından IELTS’in bilgisayar üzerinden gerçekleştirilmesi büyük bir kolaylık ve avantaj anlamına geliyor. Sınavın, dört farklı bölümünün ayrı ayrı bitimlerinde cevapları kontrol olanağının hızlılığı ve basit klavye kısayolları aracılığıyla cevaplar arası geçiş kolaylığı bu avantajlar içerisinde değerlendirilebilir.
Genel olarak IELTS sürecinin, başvuru anından sonuçların açıklanmasına kadar, bilgisayar ve internet sayesinde kolaylaştırılmış olması benim açımdan çok olumluydu. Düşünüldüğünde, acil bir ihtiyaç söz konusu olmuşken, iki gün içerisinde sınava kayıt olabilmek ve girebilmek ne kadar önemliydi! Üstelik yine bilgisayar üzerinden, sınavın hangi şekilde gerçekleştirildiği bilgisini ve püf noktaları, British Council Türkiye’nin web sitesinden rahatlıkla edinebildim. Kayıt işlemlerinde ve sınav esnasında yetkililerin kişisel bilgilerin güvenliğine aşırı dikkati, yardımseverliği ve sorun çözücülüğü, sınava giren bireylerin ihtiyaçlarına sorun çözücü yaklaşımı ve profesyonelliği, bu kararımın ne kadar doğru olduğunun birer birer kanıtıydı.
Kendi deneyimim çerçevesinde, bilgisayar üzerinden IELTS’i, İngilizce konusunda yeterlilik ve yetkinliğini sınamak isteyen arkadaşlarıma mutlaka öneriyorum. Unutmayın, sınav sonucu her zaman beklediğimiz ölçüde gerçekleşmeyebilir. Ancak sınav havasını teneffüs etmek, bir sonraki denemenizde başarınızın en büyük anahtarı haline gelebilir.