Perşembe 03 Ekim 2019

British Council önderliğinde, Türkiye’den ATÖLYE ve Abdullah Gül Üniversitesi, Yunanistan’dan Bios ve Sırbistan’dan Nova Iskra iş birliğiyle gerçekleşen Connect for Creativity projesi, Atina, Belgrad ve İstanbul’da 7 Ekim - 16 Kasım 2019 tarihleri arasında eş zamanlı olarak düzenlenecek Sanat ve Teknoloji Rezidans Programı’nın sanatçılarını açıkladı.

Proje, Yunus Emre Enstitüsü’nün yürüttüğü Kültürlerarası Diyalog Programı’nın bir parçası olarak, Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansman desteği ile hayata geçiriliyor. Projenin amacı Avrupa’da yaratıcı platformlardan ve topluluklarından oluşan bir ağ kurmak ve böylelikle birbiriyle daha uyumlu, açık ve kenetlenmiş bir sivil toplum yaratılabilmesine katkıda bulunacak şekilde yaratıcı keşif ve iş birliği imkanlarını desteklemek.

Sanat ve Teknoloji Rezidans Programı, uluslararası düzeyde bir iş birliği deneyimi yaratabilmek için Türkiye, Birleşik Krallık, Yunanistan ve Sırbistan’dan sanatçıları buluşturacak. Programa katılacak olan tasarımcılar, Mimarlık, Görsel Sanatlar, Gösteri Sanatları, Tasarım, Edebiyat, Müzik, Ses ve Video, Film ve Yeni Medya gibi farklı disiplinlerden seçildiler.  

Atina, Belgrad ve İstanbul’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan rezidans programı, katılımcı ülkelerin her birinden, her şehirde birer tane olmak üzere toplam dört sanatçıyı ağırlayacak; böylelikle toplamda 12 sanatçı bu programa katılmış olacak. Yoğun geçecek altı haftalık program süresince katılımcılar, ağlarla birbirine bağlanmış bir kültürün kaynaşmayı nasıl sağlayabileceği ve modern hayata hakim olan belirsizlik ve değişimle başa çıkmayı nasıl kolaylaştırabileceği soruları üzerinde proje geliştirecekler. 

Farklı disiplinlerden 250’den fazla sanatçı açık çağrıya başvurdu

British Council, ATÖLYE, Nova Iskra ve Bios’un temsilcilerinden oluşan proje ekibi, 250’den fazla başvuruyu değerlendirdi. Değerlendirme ekibi, projenin Birleşik Krallık’taki küratöryal ekibi olan Furthefield’a sunulmak üzere bir ön eleme listesi oluşturdu ve Furtherfield tarafından dört katılımcı ülkenin adaylarını içeren bu listeden programa kabul edilen 12 sanatçı ve tasarımcı belirlendi.  

12 sanatçıya Türkiye, Yunanistan ve Sırbistan’daki yaratıcı platformlar ev sahipliği yapacak

Altı hafta boyunca devam edecek rezidans programına katılmaya hak kazanan sanatçılar ve onlara ev sahipliği yapacak yaratıcı platformların listesi şöyle: Türkiye, İstanbul’da bulunan ATÖLYE; Birleşik Krallık’tan Emmy Bacharach, Türkiye’den Görkem Acaroğlu, Yunanistan’dan Georgios Makkas ve Sırbistan’dan Katarina Popovic’e ev sahipliği yapacak. Yunanistan, Atina’da bulunan Bios; Birleşik Krallık’tan Tamara Kametani, Türkiye’den Yağmur Uyanık, Yunanistan’dan Angelos Papadopoulos ve Sırbistan’dan Mersid Ramicevic’i ağırlayacak. Sırbistan, Belgrad’da bulunan Nova Iskra ise Birleşik Krallık’tan Ioana Man, Türkiye’den Oğuz Emre Bal, Yunanistan’dan Theo Prodromidis ve Sırbistan’dan Sanja Anđelković’e ev sahipliği yapacak.

Farklı kentlerde bulunacak olan sanatçıların birlikte yaratmaları ve iş birliği halinde çalışmaları teşvik ediliyor 

Rezidans programının küratöryal çerçevesi, tasarım araştırması, insan odaklı tasarım ve spekülatif tasarım gibi tekniklerden ilham alan çok boyutlu ve multimedya kullanımı açısından zengin sanat eserleri ortaya çıkaran çalışmalar üretilmesini amaçlıyor. Sanatçılardan, çağdaş toplumlarda hızla değişen iş ve özel hayat koşullarının, insanların umutlarını ve korkularını nasıl etkilediği, ağlarla birbirine bağlanmış bir kültürün kaynaşmayı nasıl sağlayabileceği, belirsizlik ve değişimle nasıl başa çıkabileceği gibi konularda fikir üretmeleri istenecek. Katılımcıların (projenin gerçekleştiği şehirlerin kendi içinde ve aralarında) iş birliği halinde çalışmalarını ve ekipler oluşturmalarını, böylelikle hem kendi çalışmalarını hem de Furtherfield’ın fiziksel, dijital ve toplumsal katmanlarını destekleyecek işleri birlikte ortaya koymaları teşvik ediliyor. Söz konusu işler, video çalışmaları, 3 boyutlu baskı, maket, zenginleştirilmiş gerçeklik, sanal gerçeklik, çevrimiçi sanat eserleri, performans ve katılımcı protokoller ve geçici yapılar gibi uygulamaların bir bileşimini içerebilir.  

Furtherfield - Londra’nın en uzun süredir faaliyetlerini sürdüren sanat ve teknoloji merkezi 

Projenin ana etkinliklerinden biri olan ve 12 Mart – 19 Nisan 2020 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan kapanış sergisinin küratörlüğünü ve ev sahipliğini, Londra’nın en uzun süredir faaliyette olan sanat ve teknoloji merkezi Furtherfield üstlenecek. Herkese açık olacak sergide, Türkiye, Yunanistan ve Sırbistan’da eşzamanlı olarak gerçekleşecek sanat ve teknoloji rezidans programları sırasında üretilmiş çalışmalar yer alacak. 

1996 yılında kurulmuş olan Furtherfield, dijital ve fiziksel ağlarda sanatsal ortak yaratımları tetikleyen, benzer yapılar arasında özerk ve dağınık biçimde geliştirilmiş uygulamalara zaman ve enerji ayırmaya devam eden, sanatçılarla yeni projelerin önünü açan, sanatın ve teknolojinin toplumda oynadığı rol konusunda tartışmalara katılan ve aykırı fikirler ortaya koymaktan çekinmeyen bir merkez olarak biliniyor. Furtherfield aynı zamanda, ‘başkalarıyla birlikte yapma’ sürecinin bir parçası olarak insanlarla ve geliştirdikleri teknolojilerle açık ve eğlenceli bir etkileşim kurmayı savunuyor. 

Seçilecek çalışmalar, Londra’daki Furtherfield sanat ve teknoloji merkezinde sergilenecek

Rezidans programına katılacak tasarımcılar, çalışmalarını küratöryel ekibin belirlemiş olduğu çerçeveye yanıt olarak, kendi bakış açıları ve deneyimleri ışığında geliştirecekler. Sonuçta ortaya çıkacak çalışmalar, ev sahibi şehirlerin her birinde proje bitiminde başlayıp iki hafta boyunca devam edecek yerel sergilerde sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca Connect for Creativity projesinin bir parçası olarak, 12 Mart – 19 Nisan 2020 tarihleri arasında Londra’nın en uzun süredir faaliyette olan sanat ve teknoloji merkezi Furtherfield’da bir sergi düzenlenecek. Programa katılan sanatçı ve tasarımcıların seçilen eserleri Londra’daki kapanış sergisinde yer alma şansı bulacak.