Cuma 13 Aralık 2019

‘Suriyeliler İçin Yüksek ve İleri Öğretim Fırsatları ve Perspektifleri’ (HOPES) projesi kapsamında Mersin Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde eğitim gören 150’yi aşkın Suriyeli öğrenci, 17 Aralık Salı günü gerçekleştirilen törenle sertifikalarını aldılar.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye’de British Council tarafından yürütülen ‘Suriyeliler İçin Yüksek ve İleri Öğretim Fırsatları ve Perspektifleri’ (HOPES) projesi, Suriye’den gelen sığınmacıları ve durumdan etkilenen yerel halkları desteklemek amacıyla yerel ve bölgesel eğitim kurumları tarafından yürütülen yenilikçi, kısa süreli eğitim projelerine fon sağlıyor. Orta öğrenim sonrası yaştaki Suriyeli mülteciler ile yüksek sayıdaki mülteci akınından etkilenen ev sahibi ülkelerin gençlerinin kaliteli yüksek ve ileri eğitime erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan proje, aynı zamanda Suriyeli gençlere daha iyi bir gelecek sunabilmeyi ve Suriye'nin kriz sonrası yeniden inşasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

HOPES, Avrupa Birliği’nin Suriye Krizi’ne yönelik bölgesel yardım fonu tarafından finanse edilen ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD), British Council, Campus France ve Nuffic tarafından yürütülmüş olan 12 milyon Euroluk bir projedir. Proje, genç Suriyelilere eğitim imkanları tanımak ve savaş sonrası Suriye’nin yeniden inşasına hazır olmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. British Council’ın proje kapsamında sunduğu ‘Yüksek Öğrenim İngilizceye Erişim Programı’ ortaklarından biri olan Mersin Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile gerçekleştirilen HOPES projesi ile Suriyeliler için üniversite bazlı İngilizce eğitim ve çalışma becerileri kurslarının açılması sağlandı ve bu kurslarda, yükseköğretim kurumlarına girmeleri veya bulundukları ülkelerdeki kursları başarıyla tamamlamalarına destek olundu. Proje kapsamında, Mersin Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde eğitim gören 150’yi aşkın Suriyeli öğrenci, 17 Aralık Salı günü üniversitede düzenlenen sertifika töreniyle eğitimlerini tamamladı. 

İki etap olarak düzenlenen eğitimlerde öğrenciler, seviyelerine göre A1, A2, B1 ve B2 gruplarına ayrılarak Mersin Üniversitesi’nin deneyimli akademik personelleri tarafından yüzer saatlik eğitimlere tabi tutuldu. Eğitimleri başarı ile tamamlayan Suriyeli öğrencilere törende, British Council tarafından seviyelerine göre dil belgeleri, Mersin Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından da sertifikaları takdim edildi.

Sertifika töreninde açılış konuşmasını yapan Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç.Dr. Esma Dumanlı Kadızade, “Bu proje ile Türk ve Suriyeli öğrenciler birlikte eğitim alırlarken, öğrencilerin hem akademik bilgi düzeylerinin hem de farklı kültürleri öğrenerek empati yeteneklerinin artmasını sağladık. Aynı zamanda, sosyalleşmelerine ve çevrelerine uyum sağlamalarına da katkıda bulunduk. Düzenlediğimiz bu sertifika töreniyle, öğrenciler hem yeteneklerini sergileme fırsatı buldu hem de eğitimde gösterdikleri gayretlerinin ödülünü aldılar” diye belirtti. Kadızade konuşmasında aynı zamanda, “British Council ile HOPES projesiyle yapılan bu iş birliği, Mersin Üniversitesi’nin uluslararası alanda önemini artıracak bir yeniliğe daha adım atmasını sağladı. Bu proje ile eş zamanlı olarak, İngilizce dil seviyesini belirlemek için uluslararası geçerliliğe sahip ve dünyanın en bilinen İngilizce dil yeterliliği sınavı olan IELTS, Mersin Üniversitesi bünyesine merkezimiz tarafından kazandırıldı.” sözleriyle British Council ile yapılan iş ortaklığının çok boyutluluğundan bahsetti.

Törende, British Council Türkiye Sınavlar Direktörü Bora Can, “British Council, HOPES Türkiye ekibinin değerli ortağı olan Mersin Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade ile bu projede birlikte çalıştı ve toplamda 166 öğrenciye ulaşarak hedeflenenin üzerinde bir devamlılık sağlandı. Sunulan bu kurs, umarız öğrencilerimizin yüksek öğretim kurumlarına girmelerini veya bulundukları ülkelerdeki başarılarını katlayarak arttırmalarına yardımcı olacaktır. Tüm çalışmalarımızın gerçekleşebilmesini sağlayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ve Merkez Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade’ye teşekkür ederiz.” sözleriyle proje ortaklığından duydukları memnuniyeti dile getirdi.