Vildan Bayram - Manchester Üniversitesi

Newton-Kâtip Çelebi Doktora Burs Programı 

Doktora Konusu: yeni materyaller geliştirerek ve bu materyalleri gelişmiş teknolojilere uygulayarak sürdürülebilir enerji üretimi ve depolama 

 İnanıyorum ki yaptığım çalışma temiz enerji uretimi ve depolama sektörü ile birlikte Türkiye’deki gelişmiş teknoloji araştırmaları ve inovasyona katkı sağlayacaktır.

Adım, Vildan Bayram. Manchester Üniversitesi Malzeme Bilimi Bolumu’nde doktora öğrencisiyim. Üç yıllık doktora çalışmam Newton – Kâtip Çelebi Doktora Bursu Programı tarafından finanse edilmektedir ve bu çok değerli desteğin sunulduğu ilk öğrencilerden biri olmanın gururunu yaşıyorum. 

Doktora programlarının başvuru sürecine adım attığım ilk zamanlarda, çalışmamı nerede sürdürmem gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyordum. İlk aşamada tüm fırsatlara açık bir konumdaydım. ABD’de yer alan birçok üniversite için başvurular yaparak sürece başladım. Aynı zamanda Avrupa ve İngiltere’deki danışman hocalarla iletişime geçmeye karar verdim. Birçok öğrencinin de kabul edeceği gibi, Doktora çalışmasının en zorlayıcı kısmı yüksek maliyetlerdir. Ben de bir yandan üniversiteleri ve danışmanlık alabileceğim isimleri araştırırken, bir yandan da doktora bursları için başvurular yaptım ve TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) Yurtdışı Doktora Bursu programı desteğini almaya hak kazandım. Fakat bu destek yalnızca iki yıllık doktora çalışmalarını kapsıyordu. 

Önüme çıkan bir sonraki zorluk ise, doktora çalışmamın diğer yılları için de destek bulabilmekti. Bu burs bana ABD’de bir üniversitede çalışma fırsatı sağladı ve oradaki danışmanım doktora çalışmamın geri kalan bölümü için NSF’ye (Ulusal Bilim Kuruluşu) projeler yazabileceğimizi belirtti. Bu gerçekten güzel bir teklifti fakat proje önerileri yazarak neler olacağını bilemediğim bir şekilde doktoraya baslamaktan hoşnut olmayacaktım ve geri kalan iki yılımda bu şekilde yeterli geliri elde edemeyeceğimi düşünerek bu riski almak istemedim. ABD’deki üniversiteden gelen teklifi kabul edip etmemeyi düşündüğüm sırada Newton – Kâtip Çelebi Doktora Bursu`ndan haberdar oldum. Başvuru süreleri henüz çok ileri bir tarihteydi ancak yüksek bir motivasyonla hic vakit kaybetmeden Newton-Kâtip Çelebi programı Türkiye yöneticisiyle irtibata geçtim. Program yöneticisi oldukça yardımseverdi ve başvuru süreci için ihtiyacım olan tüm bilgileri kendisinden edinebildim. 

Newton-Katip Çelebi Bursu için gereken en önemli kriter, Türkiye’deki ekonomik gelişme ve sosyal refah üzerine önerilen çalışmaların etkisi olarak özetleyebileceğimiz RKY (Resmi Kalkınma Yardımı) idi. Newton – Katip Çelebi Doktora Bursu için önerdiğim proje, yeni materyaller üreterek ve bu materyalleri gelişmiş teknolojilere uygulayarak sürdürülebilir enerji üretimi ve depolama üzerineydi.  Arastirma konum nanoteknoloji alanindadir. Kalem uçlarında kullanılan grafitten ayristirilan grafen gibi materyaller, nano seviyedeki özellikleri yapilandirildigi takdirde, olağanüstü davranislar sergilemektedirler. Grafen gibi materyaller, elektriğin iletimi, mekanik ve termal stabilite ve optik özellikler bakımından üç boyutlu emsallerine karşı üstün özellikler göstermektedir. Enerjiye karşı artan talep ve enerji üretimi ile tüketimi arasındaki fark bizleri daha sürdürülebilir enerji maddeleri üretmeye ve depolamaya itmektedir. 2 boyutlu nano materyaller, sıradan teknolojilerin daha verimli ve sürdürülebilir hale getirilmesinde büyük potansiyele sahiptir. İnanıyorum ki yaptığım çalışma temiz enerji uretimi ve depolama sektörü ile birlikte Türkiye’deki gelişmiş teknoloji araştırmaları ve inovasyona katkı sağlayacaktır.

Çalışmama Eylül 2015’te başladım ve bugün Manchester Üniversitesi’nde çalışiyor olmaktan dolayı çok mutluyum. Çünkü Manchester Üniversitesi ilk tercihimdi ve bu üniversite aynı zamanda grafen maddesinin doğduğu yerdir ve nano malzeme araştırmalarının öncülüğünü yapmaktadir. Manchester, eşsiz bilimsel mirası ve bilimsel keşiflere, yeniliklere ve endüstriye yaptığı katkılar nedeniyle araştırma yapmak için ilham verici bir şehir.  

27 Ocakta Newton Bursu bir etkinlik düzenlemiş ve Newton Bursu`ndan yararlanan akademisyenleri Bilime Yönelik Politikalar ile ilgili bu etkinlik için, Lordlar Kamarası’na davet etmiştir. Lordlar Kamarası Bilim ve Teknoloji Komitesinin Değerli Lordları ve Baronesleri, Bilim ve Teknoloji Meclisi üyeleri, devlet için çalışan bilim danışmanları ve British Council Bilim ve Araştırma ekiplerinden temsilciler, dünyanın farklı yerlerinden gelen Newton Bursu`ndan yararlanan akademisyenleri samimiyetle karşıladılar. Bu etkinlik benim için eşsiz bir deneyimdi çünkü bu isimlerin birçoğuyla konuşabilme imkânı buldum. Etkinlik, bana ayrıca diğer akademisyenlerle tanışabilme ve bilimin İngiltere hükümetinin politikalarında ne derece etkisi olduğunu öğrenebilme şansı tanımıştır. 

İngiltere ve Türkiye hükümetleri arasındaki Bilim ve inovasyon işbirliği oldukça önemlidir. 9 Mart 2016 tarihinde Manchester Üniversitesi’nde gerçekleştirilen İngiltere-Türkiye Bilim ve İnovasyon Yılı Etkinliğine davet edilmem de beni ayrıca mutlu etti. Açılış konuşmalarında her iki hükümetin temsilcileri de Bilim ve İnovasyonda gerçekleştirilecek işbirliğinin her iki ülke için çok önemli olduğunun altını çizdi. Konuşmalar sonrasında gerçekleştirilen çalıştaylarda ise, yeni bilim adamlarının ve araştırmacıların yetiştirilmesi ve şirketlerin kurulmasına yönelik, ESOF (Avrupa Açık Bilim Forumu), Erasmus, TÜBİTAK H2020 ve Newton – Kâtip Çelebi Bursu gibi imkânlar katılımcılara tanıtıldı. Bu etkinlik de benim için, birçok profesör, araştırmacı, iş insanı ve politika yapıcı ile tanışabilme adına eşsiz bir fırsattı ve bu vesileyle onlara da Newton Kâtip Çelebi Bursu ile yaşadığım tecrübeyi anlatabilme şansı yakaladım. 

Newton – Kâtip Çelebi Doktora Bursunu alan ilk öğrenciydim fakat elbette tek ve son öğrenci olmayacağım. Önümüzdeki aylarda çalışmalara katılacak olan birçok yeni bursiyerle tanıştım. Onlarla internet üzerinden konuşabilme fırsatı buldum ve hem onlara rehberlik yapabildiğim hem de tecrübelerimi paylaşabildiğim için oldukca  mutlu olduğumu belirtmek isterim. Doktora çalışmamı İngiltere’de yapmaktan dolayı çok mutluyum ve inanıyorum ki kendi alanım adına belirlediğim hedeflere ulaşarak çalışmamı tamamlayacağım. Şunu da belirtmek isterim ki, Newton – Kâtip Çelebi Doktora Bursu olmasaydı, doktora çalışmama başlamam bu kadar kolay olmayacaktı. Bu yüzden, sundukları eşsiz fırsat için Newton – Kâtip Çelebi Bursu programına en içten teşekkürlerimi sunuyorum!