Yüksel Alper ECEVİT - Bahçeşehir Üniversitesi

Araştırmacı Bağlantıları Akademik Ziyaret Desteği 

Araştırma Konusu: vatandaşlık ve göçmenlik: Türkiye'nin küresel göçte artan rolü

Ben de ayrılmadan önce üç ay boyunca IASH’te gerçekleştirdiğim gelişmeleri seminerde paylaşma şansına sahip oldum. Aldığım geri bildirim doğrultusunda da çalışmalarıma devam ediyorum. 

Newton-Katip Çelebi Fonu hakkında bilgi edindiğimde çok heyecanlandım. Çünkü doktorasını yurtdışında yaptıktan sonra Türkiye’de akademik çalışmalarına devam eden biri olarak özellikle kariyerinin başındaki araştırmacılara, yayın yapmak ve araştırmalarına devam etmek için yeterli zaman ve imkanın bir türlü yaratılamadığını gözlemlemiştim. Bu fon ile altı aya kadar Birleşik Krallık’ın gelişmiş yüksek öğrenim imkanlarını kullanabileceğimi  ve kısa bir süre de olsa doktora sırasında yaşadığım yüksek konsantrasyon ile odaklanarakçalışmanın bir benzerini yapabileceğimi düşünmüştüm. Bu düşünceler ile derhal University of Edinburgh’taki Institute for Advanced Studies in Humanities (IASH) araştırma kurumunda direktörlük görevini sürdüren ve çalışmalarını araştırma ilgi alanım nedeniyle yakından takip ettiğim Prof. Jo Shaw ile iletişime geçerek, aklımdaki fikirleri IASH bünyesinde gerçekleştirmek istediğimi ilettim. Onların da desteği ile yaptığım başvuru kabul edildi ve İskoçya yolu bana gözüktü. 2015 yılının yaz aylarını geçirmek üzere Edinburgh’ya gittim. 

İskoçya’ya 2014 yılında European Political Science Association’ın yıllık toplantısı için dört günlüğüne gitmiştim. Şehirdeki kültürel ortam ve yaşam temposu benim çok hoşuma gitmişti. Şehrin bu cazip koşullarına IASH’ın araştırma ortamı eklenince istediklerimi yapabileceklerimi düşündüm. Doktora tezimi ABD’deki Binghamton Üniversitesi’nde göçmenlerin yerel seçimlerdeki siyasi katılımı üzerine yapmıştım. O yüzden IASH’teki çalışmamda da göç politikalarının yeni aktörü Türkiye’de bu sürecin gelecekte ne gibi sonuçlar doğuracağını araştırmayı tercih ettim. 

IASH direktörü Jo Shaw da daha önceki çalışmalarında oy verme hakkı ve vatandaşlık gibi konuları  hukuki boyutları ile incelemişti. Ayrıca İskoçya’da kaldığım dönemin İskoçya’nın İngiltere’den, İngiltere’nin de Avrupa Birliği’nden ayrılmayı düşündüğü zamana denk gelmesi, kimlerin bu referendumlarda oy kullanacağı, ve göçmenlerin bu konularda neler düşündüğü üzerine ciddi okumalar yapmama fırsat verdi. Birleşik Krallık’da yaptığım bu araştırma Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve refah seviyesini yükseltmesi açısından son derece önemli bir çalışma oldu. 

IASH’te geçirdiğm dönem boyunca bana verilen fiziki koşullar da harikaydı. Şehrin en güzel parkının hemen yanıbaşında verdikleri ofis ve okulun tüm kaynaklarına eşit bir şekilde erişim fırsatı benim için gerekli kaynaklardı. Bunun yanında her Çarşamba düzenlenen ‘Work-in Progress’ seminer serisi, IASH bünyesinde çalışan diğer araştırmacıların İnsani ve Sosyal Bilimler konularında yürüttükleri çalışmaları tanımamızı sağladı. Ben de ayrılmadan önce üç ay boyunca IASH’te gerçekleştirdiğim gelişmeleri seminerde paylaşma şansına sahip oldum. Aldığım geri bildirim doğrultusunda da çalışmalarıma devam ediyorum. 

Edinburgh’da kaldığım dönem içerisinde yazdığım bir kitap bölümü de Haziran 2016 itibariyle yayımlandı. Türkiye’de yargı sektörüne olan toplumsal güveni 1990’lardan beri toplanan anket bulgularına göre değerlendirdiğim makale, Cengiz Erişen ve Paul Kubicek’in Türkiye demokrasisi üzerine yazdığı kitapta yer buldu. Bu anlamda IASH’te geçirdiğim verimli sürenin hakkını vermem gerekiyor; aksi halde üç ay içerisinde bu derece konsantre olarak çalışmam ve bir yayın daha çıkarmam çok zor olurdu.

Edinburgh’ta geçirdiğim süre sadece IASH’teki harika araştırma ortamı nedeniyle değil, sosyal olarak da mükemmel geçti diyebilirim. Şehrin sunduğu kültürel imkanları anlatmak ile bitmez. Yazın festival sezonuna denk gelmem nedeniyle Uluslararası Jazz Festivali, Sihir Festivali, Kitap Festivali ve dünyaca ünlü meşhur Fringe festivalini takip etme imkanına sahip oldum. Bunun da yanında İskoçya’nın mükemmel doğasının keyfini haftasonları da olsa çıkarmaya çalıştım. 

Tüm bu güzellikleri yaşamama fırsat verdiği için Newton-Katip Çelebi Fonu’na müteşekkirim.