Fikri Mülkiyet ve Girişimcilik

Herkes için fikirlerini korumak önemlidir. Girişimciler içinse, bu yatırımı korumak esastır. 

Fikri Mülkiyet (FM) sistemleri, yeni girişimlerin piyasa değeri ve rekabet içine getirecekleri yeniliğin dönüştürülmesine yardımcı olmada önem teşkil edebilir.

Fikri mülkiyet hakları (FMH) teknolojiyi, marka adını, tasarımı ve konseptin arkasındaki yaratıcılığı korumak için kullanılabilir. Bu, bir ev veya araba gibi fiziksel bir mülkiyete sahip olmaya benzer şekilde kavramı oluşturan kişiye konseptin tek mülkiyetini verir. Sahipleri maddi kazanç sağlamak için fikri mülkiyetlerinin kullanımını kontrol edebilirler.

Bu konuşmada, girişimciler ve yatırımcılar için fikri mülkiyeti korumanın önemini tartıştık.

Önerilen tartışma konuları: 

  • IP Sistemi nedir?
  • Girişimciler fikirlerini nasıl korur?
  • IP Koruma’nın çeşitleri nelerdir?
  • Hangi politikalar IP sistemi ve yenilikçi girişimcilik ile ilişkilidir?

TWITTER SORULARI VE PERISCOPE CANLI YAYINI

Fikri Mülkiyet ve Girişimcilik konusundaki sorularını bizimle Facebook ve Twitter'dan #herkesicinbilim hashtagiyle paylaşanlar arasından kura sonucu toplam 15 kişi bizden Herkes için Bilim kupası kazandı. Aşağıda kazananların tam listesini görebilirsiniz. Kazanan talihliler; bize 16 Aralık 2015 tarihine kadar, konu bölümüne "Fikri Mülkiyet ve Girişimcilik Yarışması'' yazarak ,Customer.Services@britishcouncil.org.tr adresine telefon ve posta adreslerinin olduğu iletişim bilgilerini gönderebilirler.

Facebook:

Mert Teymur 

Ali Bulut ‏

Hatice Yedier 

Ecren Yaman 

Oğuzcan Nas 

Adem Boyraz 

Deniz Yılmaz 

Sare Hacı Gazioğulları 

ZeynepTulay  

Burak Sak

Twitter

Onur Çezik ‏@onurcezik  

Bülent BOLAT ‏@BulentBolat  

zeynep aslan ‏@zeynepaslan47 

Süper Anne ‏@meralvural35 

Ozan Sönmez ‏@mrozansonmez  

Fikri Mülkiyet ve Girişimcilik konuşması, aynı zamanda yine twitter üzerinden Periscope yoluyla canlı olarak izlendi.. 

TELEVİZYON YAYINI

Fikri Mülkiyet ve Girişimcilik konuşması Skytürk 360 tarafından çekilip daha sonra televizyonda yayınlanacaktır.

KONUŞMACI HAKKINDA

Profesör Emerita Ruth Soetendorp
Fikri Mülkiyet Politikası ve Yönetim Merkezi Genel Müdür Yardımcısı, Bournemouth Üniversitesi
Misafir Öğretim Üyesi, CASS İşletme Fakültesi, City Üniversitesi, Londra

Özgeçmiş

Fikri Mülkiyet (FM) eğitimcisi ve araştırmacısı. İngiltere Yükseköğretim Ulusal Öğretim Üyesi (2001). Fikri Mülkiyet Farkındalık Ağı Başkanı ve IPAN Eğitim Grubu Sorumlusu.

UKIPO Telif Hakkı Eğitimi ve Farkındalığı, UKIPO ‘IP deneyimli iş gücü’ kaynak danışma grubu üyesi. Eski akademik denetmen, Kalite Kontrol Kurumu

IP yaratıcıları, yöneticileri, danışmanları, öğrenci avukatlar ve avukatlar arasında IP öğrenimini artırmaya kendini adamış, EPO, OHIM, WIPO, the EC, GWIIN, ve TEQUIP ile uluslararası boyutta çalışmıştır. Büyük Britanya müşterileri şunları kapsar: Markalar Müzesi, Londra; Birleşik Patent Vekilleri Kurumu; Londra Sanat Üniversitesi; Epigeum Ltd @ Imperial College, Aston, Leicester ve Reading üniversiteleri. 

Birleşik Krallık Ulusal Öğrenci Birliği ile yapılan öğrencilerin IP’ye karşı olan tutumu hakkında yaptığı araştırma 2012 yılında yayınlanmıştır. Şu an IPAN/NUS üniversitesi ile IP politikaları, kavrama ve uygulaması üzerine araştırma yapmaktadır. AB üyesi ülkelerin ulusal müfredatlarındaki IP Eğitimi ile ilgili bir OHIM araştırma projesi hakkındaki raporun IP uzman koordinatörü (yayınlanma tarihi sonbahar dönemi 2015). Şu anda Birleşik Krallık IPO adına Tasarım İhlali araştırmasını gerçekleştiren araştırma ekibinin üyesi. 

Güncel akademik görevleri şunları içermektedir: City Üniversitesi CASS İşletme Fakültesi’nde IP Yönetimi, Bournemouth Üniversitesi’nde akredite Patent/ Marka Vakfı Çalışmaları, Imperial College’da yıllık MSc Uygulaması, UL, Glasgow Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Lisansüstü Gözetmenliği.

Fikri Mülkiyet ve Girişimcilik ile ilgili Ruth Soetendorp'a ait İngilizce sunum dokümanını aşağıdan indirebilirsiniz.