Monday 16 September 2019

Yedinci yılında yine bir yeniliğe imza atan Engelsiz Filmler Festivali, mural (duvar resmi) etkinliğini programına ekliyor. Festivalden bir hafta önce yapılacak etkinlikle, Ankara’daki üç farklı binanın duvarı mural sanatı ile renklenecek. 

Engelsiz Filmler Festivali’nin bir parçası olarak tasarlanan Mural Ankara, 26-29 Eylül 2019 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek. British Council iş birliği ile düzenlenen etkinlikte, üç mural sanatçısı ile üç aktivist bir araya gelerek, engelli kadınların şehirde yaşadığı sorunların mural sanatı ile bir temsiliyet ve ifade alanı bulmasını sağlayacak.

Çankaya Belediyesi’nin de destek verdiği etkinlik kapsamında, 26 Eylül Perşembe günü üç mural sanatçısı ve üç aktivist bir araya gelerek, engelli kadınların gündelik hayatlarında sık sık karşılaştıkları sorunlar üzerine konuşacaklar. Sanatçılar, bu toplantıda konuşulanlar üzerinden bir mural fikri oluşturup görsel bir taslak çizecekler. Ardından her sanatçı, çizdiği taslağı 27-29 Eylül tarihleri arasında Çankaya bölgesinde bulunan üç farklı duvara uygulayacak. 

Hangi Sanatçılar Var? 

Mural Ankara’da yer alacak sanatçılardan Friz, hem geleneksel hem de dijital ortamlarda çalışan Kuzey İrlandalı bir sanatçı. Resimleri ile Belfast, Sligo ve Dublin'deki pek çok karma sergiye katılan Friz, çalışmalarında büyük ölçüde kadın formlarını öne çıkarıyor ve kimlik meselesine odaklanıyor. 

Etkinlikte yer alacak bir diğer sanatçı olan Ekin Kılıç Ezer, Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisi. Kitschen Güncel Sanat İnisiyatifi’nin kurucularından olan ve çeşitli grup sergilerinde yer alarak 2019’da ilk kişisel sergisini açan sanatçı, video, tipografi, sokak sanatı alanlarında çalışıyor ve grafik tasarım projeleri yürütüyor.

Etkinliğe katılacak üçüncü sanatçı ise 2006’dan beri Ankara ve İstanbul sokaklarında şablon baskı ve kostik teknikleri ile sokak sanatı yapan Yeşim Paktin. Paktin, baskı resim ve sokak sanatı başta olmak üzere video sanatı, fotoğraf, enstalasyon gibi pek çok alanda çalışmalarına devam ediyor; aynı zamanda çeşitli yayın ve çocuk kitapları için illüstrasyonlar yapıyor. 

Sanatçıların Buluşacağı Aktivistler 

Etkinliğe katılacak aktivistler ise klinik psikolog Beyza Ünal, gazeteci, fotoğrafçı Elif Gamze Bozo ve Engelli Kadın Derneği yönetim kurulu üyesi Fatma Köseoğlu Güldal.

Sanatçıların İşleri Hangi Adreslerde Görülebilecek? 

Sanatçıların işleri aşağıdaki adreslerde görülebilecek: 

* Abay Kunanbay Caddesi No:4, Barbaros Mahallesi, Çankaya

* Büklüm Sokağı No:29, Kavaklıdere Mahallesi, Çankaya

* Kennedy Caddesi No:18, Muhsin Ertuğrul Mahallesi, Çankaya

Etkinlik ve Gösterimler Ücretsiz

26-29 Eylül 2019 tarihleri arasında Engelsiz Filmler Festivali’nin yan etkinliği olarak gerçekleştirilecek Mural Ankara, festivalin diğer etkinlik ve gösterimleri gibi ücretsiz. 

Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir; Festivalin Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.

Notes to Editor

Mirel Akdemir, Kurumsal İletişim Müdürü

Tel: +90 212 355 56 77

E-posta: mirel.akdemir@britishcouncil.org.tr  

 

About the British Council

British Council, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur. 100'ü aşkın ülkeyle, kültür-sanat, İngilizce, eğitim ve sivil toplum alanlarında çalışıyoruz. Geçen yıl 80 milyondan fazla kişiyle yüz yüze, 791 milyonun üzerinde kişiye de internet üzerinden, radyo ve TV programlarımızla ve basılı yayınlarımızla iletişim kurduk. Fırsatlar yaratarak, bağlantılar kurarak ve güven inşa ederek değiştirdiğimiz yaşamlarla, beraber çalıştığımız ülkelere olumlu katkılar sunuyoruz. 1934 yılında kurulan British Council, Kraliyet Tüzüğü ile tüzel kişilik kazanmış bir hayır kurumu ve bir kamu kuruluşudur. Gelirimizin yüzde 15’i ise Birleşik Krallık hükümet tarafından karşılanmaktadır.

Mural Hakkında: 

İngilizce bir sözcük olan ‘Mural’, ‘Duvarsal’, ‘Duvara ait olan’ anlamlarına gelir. Bir sokak sanatı olarak Mural; duvar, tavan ve benzeri geniş yüzeylere çizilen resimleri ifade eder.

21. yy. mural sanatı, şehirlilerin toplumsal, politik ve ekonomik sorunlarına dikkat çekmek için kullanılıyor ve kozmetik bir dekorasyondan çok yapıldığı çevrenin, mahallenin sosyo-ekonomik bir sorununa işaret etmek için icra ediliyor. Şehir içindeki bina, duvar, su deposu gibi çeşitli alanlara yapılan duvar resimleri özellikle dezavantajlı grupların kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayarak, bu grupların kendilerini daha geniş bir topluluğun parçası olarak tanımlamalarına yardımcı oluyor.

Sanatçılar ve Aktivistler Hakkında:

Friz

Hem geleneksel hem de dijital ortamlarda çalışan, genellikle sprey boya ile çalışan Kuzey İrlandalı sanatçı. Friz, BCFE Dublin'de Klasik Animasyon ve Telford College Edinburgh'da Çizim üzerine eğitim gördü. Resimleri ile Belfast, Sligo ve Dublin'deki pek çok karma sergiye katıldı. Çalışmalarında büyük ölçüde kadın formları öne çıkmaktadır. Çalışmaları genellikle kimlik meselesi üzerine kuruludur; biz kimiz; nereden geldik ve çevremizdeki doğal dünya ile bağlantımız nedir gibi sorular üzerinde durur

Ekin Kılıç Ezer

Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde, Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimini Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümü’nde tamamladı. Başkent Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümü’nde araştırma görevliliği yapan Kılıç Ezer, 2012’den itibaren Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Kitschen Güncel Sanat İnisiyatifi’nin kurucu üyesi olan Kılıç Ezer, çeşitli grup sergilerinde yer aldı. 2019’da ilk kişisel sergisini açtı. Sergi küratörlüğü ve görsel kimliklerinin yanı sıra grafik tasarım projeleri de yürüten sanatçı, video, tipografi ve sokak sanatı alanlarında çalışmaktadır. 

Yeşim Paktin

Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü lisans eğitiminden sonra aynı okulda Resim Bölümü’nde yüksek lisans ve sanatta yeterlik eğitimine devam etti. İlk kez 2006’da Ankara sokaklarında stencil (şablon baskı) yapmaya başlayan sanatçı bugün baskı resim ve sokak sanatı başta olmak üzere video sanatı, fotoğraf, enstalasyon gibi pek çok teknikte çalışmalarına devam ediyor. Sanatsal çalışmalarının dışında süreli-süresiz yayınlar ve çocuk kitapları için illüstrasyonlar çiziyor ve çeşitli sanat atölyelerinde eğitmenlik yapıyor.

Beyza Ünal

Klinik psikolog ve engelli hakları aktivisti. Şu anda Ankara'da özel bir danışma merkezinde çalışmakta ve engellilik alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında görev almaktadır. Bu kuruluşlar arasında, Türkiye'de engelli kadınların karşılaştığı çoklu ayrımcılığa karşı hak temelli mücadele sürdüren Engelli Kadın Derneği ve Avrupa'da engellilerin bağımsız yaşama ve topluma dahil olma hakkı konusunda çalışmalar yürüten European Network on Independent Living bulunmaktadır. En büyük tutkusu seyahat etmektir. 

Elif Gamze Bozo

1984 yılında Ankara’da doğdu. Cam kemik hastası olarak dünyaya geldi. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nden (AFSAD) fotoğraf sanatı eğitimi aldı. Üniversiteyi okurken Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu kanalında 5 yıla yakın muhabirlik yaptı. Yazarlık, fotoğraf ve resim sanatlarıyla ilgilenen Bozo, pek çok fotoğraf sergisi açtı ve şiir kitabı yayınladı. Engelsiz Sanat Derneği'nin Yorgan Altında Kimse Kalmasın Hareketi kapsamında gerçekleştirdiği Anadolu’yu Tanıyor muyuz? başlıklı fotoğraf sergisi, Türkiye’nin birçok yerinde sergilenmeye devam ediyor. 2016 yılında Kendime Engel Olamıyorum-Senegal projesini yürüttü. Hâlen, Engelsiz Sanat Derneği'nin proje danışmanlığını sürdürüyor. 

Fatma Köseoğlu Güldal

1978 yılında doğdu. 2002 yılında lisans eğitimini Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü’nde tamamladı. Üniversite yıllarından itibaren engelli hakları alanında aktivist olarak yer alıyor. 2000 yılında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı ve 2016 yılında emekli oldu. Halen Engelli Kadın Derneği’nde gönüllü ve yönetim kurulu üyesi olarak çalışıyor.