British Council Türkiye, ‘Herkes için Sanat’ mottosuyla 2-4 Şubat 2023 tarihleri arasında erişilebilir sanat festivali Unlimited Forum’u düzenledi. Festival, engelli sanatçıların eserlerini sergilemeye ve Birleşik Krallık, Türkiye ve yakın coğrafi çevreden en iyi uygulama örneklerini tanıtmaya odaklanırken aynı zamanda, kültür ve sanat profesyonellerinin erişilebilirlik ve kapsayıcılık temalarına olan yaklaşımlarını da derinleştirdi, ulusal ve uluslararası yeni bağlantıların kurulmasına vesile oldu.

Yapı Kredi bomontiada ve çevresindeki mekanlarda gerçekleşen üç günlük erişilebilir festival, yeni performanslardan yerel ve uluslararası konuşmacıların yer aldığı panellere, atölye çalışmalarından konserlere kadar geniş bir içerik sundu.

Tüm bu içeriklerin paylaşıldığı, festivale derinlemesine bir bakış sunan belgeselimizi görsele tıklayarak izleyebilirsiniz.

Perşembe, 2 Şubat 2023 – Günün programı

Mekân: Babylon Istanbul

19.30 – 19.45: Açılış konuşmaları 

19.45 – 20.30: Keynote: Jess Thom, Touretteshero 
Touretteshero'nun eş-sanat direktörü olan Jess Thom'un süper kahraman olduğu gizli bir hayatı olabilir... ama olmayabilir de. Sanatçı, yazar ve aktivist Jess, 2010 yılında  kurulan Touretteshero'nun kurucularından biridir. Yirmili yaşlarının ortalarına kadar teşhis konulamayan tikleri, çocukluğundan itibaren hayatının bir parçasıydı. Arkadaşlarının da yüreklendirmesiyle Jess, tiklerini hayalperest bir yaratıcılık kaynağına dönüştürdü ve böylece Touretteshero doğdu.

21.00 – 22.00: Acil! - Arada Company – Prömiyer 
Acil!, disiplinlerarası deneyimleri bir araya getiren bir performans tiyatrosu. Çoğu kariyerlerinin başında engelli performansçılardan oluşan Arada Company ekibi ve koreograf Serkan Bozkurt, bu performansta söylemlerini engelli bireylerin sosyal dışlanma deneyimlerine ve bunların gündelik iletişim pratiklerimize yansımasına odaklıyor. 
Oyuncuların ve dansçıların engellerini, başarılarını, hayal kırıklıklarını, hedeflerini bizimle cesaretle paylaştıkları performans, Unlimited Forum için özel olarak tasarlandı ve ilk defa seyirci ile buluştu.
Koreograf: Serkan Bozkurt
Performansçılar: Asu Dağlı, Asya Bozkurt, Buse Karaca, Fatoş Öger Aydınoğlu, Kaan Çolakoğlu, Lütfü Kerim Mazı
Prodüksiyon asistanları: Yeliz Kılıç, Asu Dağlı, Ece Cirit
Reji asistanı, dans eğitmeni: Saime Bozkurt
Sanat Erişilebilirliği Danışmanı: Eser Epözdemir
Dramaturglar: Egemen Kalyon, Evren Erbatur
Kostüm: Fulya Evrim Yavaş 
Koordinatör: Evrim Doğan Mercan
Gösteri süresi: 60 dakika.

Programın Türkçe İşaret Dili tercümesi 
PDF formatında program
Word formatında program
Word formatında büyük punto program

Cuma, 3 Şubat 2023 – Gündüz programı

Mekân: Yapı Kredi bomontiada 4. kat

13.30 – 15.00: Panel 1: Nedir Bu Kültüre Erişim?

  • Moderatör: Deniz Yazgan Şenay
  • Konuşmacılar: Çiğdem Aslantaş (Bongo Art Project, Ankara), Hakan Elbir (Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği, İstanbul), Zeynep Şölen Yıldız, (Erişilebilir Her Şey ve Tiyatro Kooperatifi iş birliği), Ezgi Yalınalp, (Puruli Kültür Sanat ve Kültüre Erişim Platformu, Ankara) 

Türkçe İşaret Diliyle Panel 1 konuşmacı bilgileri

15.00 – 15.45: Kahve molası ve Kaan Çelen Trio’dan mini konser 

Türkçe İşaret Diliyle Kaan Çelen Trio bilgileri

15.45 – 17.15: Panel 2: ‘Erişilebilir Sanat’ bir efsane mi?  

  • Moderatör: Neil Webb, Tiyatro ve Dans Birimi Direktörü, British Council, Birleşik Krallık
  • Konuşmacılar: Kimberley Harvey (Gençlik Programları Direktörü, Candoco Dance Company, Birleşik Krallık), Marko Pejovic (Direktör, Off the Frame, Sırbistan), Anastasiya Voytyuk (Direktör, Unbeaten Path, Ukrayna), Ketevan Zazanashvili (Kurucu ve Direktör, Gürcistan Ulusal Tekerlekli Sandalye Dans Federasyonu ve Sanat Direktörü, Tiflis Inclusive Dance Company, Gürcistan)

Türkçe İşaret Diliyle Panel 2 konuşmacı bilgileri

17.15 – 18.00: Networking ve Kaan Çelen Trio müzik performansı

PDF formatında 3 Şubat konuşmacı ve müzisyen bilgileri
Word formatında 3 Şubat konuşmacı ve müzisyen bilgileri
Word formatında büyük punto 3 Şubat konuşmacı ve müzisyen bilgileri

PANEL KAYITLARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN.

Cuma, 3 Şubat 2023 – Akşam programı

Mekân: MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi, 2. Kat. 

20.30 – 22.00: Farklı Bedenlerle Dans – Bedenleşen Kesitler 

‘Göz kapağım yavaşça kapanıyor. Saat 11.00 hizasında. Başlıyoruz, diyor biri yatağımı havada süzerken. Saha olması gerektiği gibi. Temiz, soğuk ve mavi. Sol göğsümden gümüş balığı çıkıyor, düzensiz, kancada yosunlarıyla. Göz damlamın içinde dünyayı görüyorum batarken, yumuşuyor. ‘Bedenleşen Kesitler’ hayalimdeki bedenlerle, tanımlayamadığım yaşamın bedenleşen ipuçlarını taşıyor.’ Tuğçe U. Tuna

‘Farklı Bedenlerle Dans’, dans sanatçısı, koreograf, akademisyen ve dönüştürücü aktivizm alanında çalışman Tuğçe Ulugün Tuna tarafından, 2000 yılında İstanbul’da kuruldu. Proje kapsamında, çocuklar ve yetişkinler için özel tasarlanan düzenli atölyelerini ve 2001 yılından beri de sanatçılarıyla birlikte gösterimlerini, çeşitli disiplinler arası sanatsal projeler kapsamında gerçekleştirmektedir. ‘Farklı Bedenlerle Dans’, Türkiye’nin alanında ilk olmasının yanı sıra uluslararası organizasyonlarda hareket araştırma metodları paylaşılan ve performansları ile ilgi gören bir topluluktur. Tuğçe Ulugün Tuna; ‘dansı bedenden özgürleştirme politikam’ olarak tanımladığı Farklı Bedenlerle Dans konsepti içerisinde, bedenin düşünsel, duyusal ve plastik yapısındaki çeşitliliğe, dönüşüme odaklanarak, çeşitli atölye ve gösterileriyle çalışmalarına devam etmekte, eserleri aracılığı ile bedene yeni bir algıyla yaklaşmayı ve alışılagelmiş estetik yargılardan uzaklaşmayı arzulamaktadır.

Konsept ve Koreografi: Tuğçe Ulugün Tuna
Repetitörler: Pınar Akyüz, Hilal Sibel Pekel
Dansçılar: Sedat Akçam, Pınar Akyüz, Erdinç Anaz, Gülçin Erdiş, Aybike İpekçi, Kerim Keküç, Muhsin Öngel, Umut Özdaloğlu, Gülsen Ürek, Eda Tavacı, Tuğçe U. Tuna, Aynur Yıldırım.
Ses Tasarımı: Vahit Tuna, Ah Kosmos!, Tuğçe U. Tuna
Işık Teknik: Hilal Sibel Pekel, Güray Doğru
Gösteri süresi: 60 dakika

Programın Türkçe İşaret Dili tercümesi

PDF formatında program
Word formatında program
Word formatında büyük punto program

Cumartesi, 4 Şubat 2023 – Günün programı

12.00 - 12.35: Çocuklar için: Yumurtadan Çıkan Fil

Nörolojik farklılıkları olan çocuklar ve gençler için dans tiyatrosu.

Dans, kukla ve canlı müzik bu dans tiyatrosunun özünü oluşturuyor. 

Dört oyuncu, zorluklarla başa çıkmaya çalışan bir file eşlik ederler. Perküsyon ve yan flüt, yaşamın ritmi ve melodisi, küçük yaştaki seyircileri günlük hayattan alarak yumurtadan çıkan filin fantezi dolu ve hayallerin bile uçtuğu dünyasına götürüyor.

“Yumurtadan Çıkan Fil” büyüme ve gelişimle, imkansızı mümkün kılan dostluklarla ilgili bir oyundur.

Atta Festival, İsrail'in Safe Place Festivali ve Münih merkezli sanatçı Ceren Oran & Moving Borders ile nörolojik farklılıkları olan, özellikle otizm spektrumuna sahip çocuklar ve gençlere yönelik olarak “Yumurtadan Çıkan Fil”i uyarladı. Bu performans Türkiye’de farklılıkları olan çocuklara özel olarak yapılan ilk uyarlama ve uluslararası işbirliğidir.

Sanat Yönetimi, koreografi: Ceren Oran
Koreografi ve kukla tasarımı: Roni Sagi
Müzik: Tuncay Acar, Magdalena Kriss
İllüstrasyon: Christoph Gredler
Dramaturji: Susanne Lipinski
Oyuncular: Burcu Yılmaz, Kadem Murat Demir, Çağıl Kaya, Necmi Taşkıran.
Danışmanlık: Safe Place Festival
Bu performansın prodüksiyonu Goethe Enstitüsü ve İsrail Başkonsolosluğu-İstanbul’un değerli katkılarıyla gerçekleşmiştir.

Süre: 35 dakika 

13.00 - 14.30: Atölye: Farklı Bedenlerle Dans - Bedende Öteki Yer

Katılımcılar, Farklı Bedenlerle Dans atölyesinde, hareket aracılığıyla bedeni farklı bağlamlarda ‘köprü’ olarak odaklarına alıp, kinestetik deneysel çalışmalar yaptı. 

13.00 - 15.00: Erişilebilir Çizgiler - İllüstrasyondan Görsel Betimlemeye Deneme Bir İki Üç

Engelli illüstratör, çizgi roman sanatçısı ve tasarımcı Hatiye Garip’in geliştirdiği ve düzenlediği atölye; illüstrasyon ile ilgilenen öğrencilerin ve illüstratörlerin çalışmalarını görsel betimlemeler aracılığıyla kör ve az gören bireyler için erişilebilir kılmayı ve illüstrasyonların erişilebilirliği için olası yaratıcı çözümlere odaklandı.

Gönüllü Programı

Unlimited Forum, aynı zamanda Yücel Kültür Vakfı’yla gerçekleştirdiği iş birliğiyle gençlere ve öğrencilere de eşitlik, erişilebilirlik ve kapsayıcılık konularında eğitimler vererek bilinçlendirmeyi amaçladı. Bu etkinlik kapsamında, farklı geçmişlere sahip 15 üniversite öğrencisiyle çalışılarak engellilik algısı, erişilebilirlik ve beden farkındalığı eğitimleri verildi. Eğitimlerin ardından öğrenciler,  Unlimited Forum’da sahada gönüllü olarak etkinliğe destek verdi ve Unlimited Forum'un önemli bir parçası oldular.

Metnin Türkçe İşaret Dili tercümesi