Mayıs 2021’de açılacak yeni serginin Türkiye'yi temsil edecek küratörü Rita Aktay olarak belinirken, Birleşik Krallık'ı temsil edecek küratör ise Ritika Biswas oldu.

Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan açık çağrı ile belirlenen sanat danışmanı Elliott Burns’un desteğiyle hayata geçecek dijital serginin bu seneki teması ‘Kadın ve Dayanışma’ olarak belirlenmişti.

Küratörler Rita Aktay ve Ritika Biswas, Mayıs ayına kadar, bir yandan kolektif bir sergi geliştirme pratiğine odaklanırken, diğer yandan da British Council Koleksiyonu ekibiyle çalışma fırsatı bularak, Türkiye ve Birleşik Krallık görsel sanatlar alanında yeni iş birlikleri kurma şansı elde edecekler ve dijital erişilebilirlik alanında eğitimler alacaklar.

Rita Aktay

1997 doğumlu Rita Aktay, Istanbul ve Londra'da yaşayan bir küratör. Goldsmiths CCA'nın küratöryel ekibinde asistan olarak çalışan Aktay, Goldsmiths Üniversite'sinde Güzel Sanatlar ve Sanat Tarihi bölümlerinden mezun olduktan sonra küratörlük alanında MFA derecesini tamamladı. 2019'da İstanbul'da dahil olduğu Open Space rezidans programı kapsamında ‘Ubiquitous Surfaces’ sergisinin küratörlüğünü yaptı. 2020 yılında sanat gösterimleri için geliştirdiği ‘Roses, Rocks, Dust and Dances’ (‘Güller, Taşlar, Toz ve Danslar’) adlı web sitesini kurduktan sonra, şu an Arts Council England (İngiltere Sanat Konseyi) tarafından desteklenen çevrimiçi bir yayın platformu geliştirmek üzere çalışıyor. Daha önce Londra merkezli çeşitli galerilerde çalışan Aktay, UCL Slade Güzel Sanatlar Okulu ve Deptford Moving Image Festival’inde de çeşitli atölyeler yürüttü.

Ritika Biswas

Ritika Biswas, Kalküta, Hindistan'da büyüdü ve Singapur'daki Yale-NUS Üniversitesinde sanat okuduktan sonra, Cambridge Üniversitesinden Film ve Televizyon Çalışmaları alanında yüksek lisans derecesi aldı. Halen Birleşik Krallık’taki New Art Exchange Çağdaş Sanat Mekanında küratörlük ve turne ve özel projeler yapımcılığı yapmaktadır. Yaratıcı ve sosyopolitik pratiği özellikle Küresel Güney’deki araştırma ağı, eko-eleştiri temeli, iş birliği ve adalet konularına odaklanır.

Elliott Burns

Elliott Burns, küratör, Off Site Project'in kurucu ortağı ve University of the Arts London'da öğretim görevlisidir. Dijital sanat ekolojileri, sosyal medya ve antroposen sonrası müzecilik konularında uzmanlaşarak, Londra Avusturya Kültür Forumu ve Araştırmacı Gazetecilik Merkezi için çeşitli projeler üzerinde çalıştı. Modern Art Oxford, Somerset House Studios, Tate Exchange, UCL Multimedya Antropoloji Laboratuvarı ve Whitworth Galerisi’nde konuşmalar yaptı. Geçmiş sanat ve teknoloji girişimlerinden yola çıkarak, yaratıcı ve akademik yaklaşımları güçlü bir idari ve proje yönetimi temeli ile uygulamaktadır.

Fırsat

Türkiye küratörü, Birleşik Krallık küratörü ile birlikte bir dijital görsel sanatlar sergisinin eşküratörlüğünden sorumlu olacak ve Türkiye'de yerleşik bir British Council Proje Yöneticisi ve Birleşik Krallık'ta yerleşik bir Sanat Danışmanı ile yakın iş birliği içinde çalışacaktır. 

Küratörlerin sorumlulukları:

  • Proje Yöneticisi, eşküratör ve Sanat Danışmanı ile yakın iş birliği içinde ‘Kadın ve Dayanışma’ temalı dijital bir serginin ortak küratörlüğünü yapmak
  • Eşküratör ile ortaklaşa sergi metinlerini hazırlamak (örn. Konsept, eser metni, biyografiler) – (yaklaşık 3500 kelime); 
  • Koleksiyon dışı eserlerin sanatçılarıyla irtibat geçmek ve telif hakları konusunda Proje Yöneticisine destek vermek. 
  • Bu fırsat aynı zamanda serginin oluşumunu desteklemek için dijital sergi yapımı, dijital küratörlük, dijital erişilebilirlik gibi çeşitli konularda eğitim ve desteği de içeriyor. Eğitimin içeriği ve takvimi, seçilen küratörlerin ihtiyaçlarına göre geliştirilecek, ancak sekiz hafta boyunca haftalık olarak gerçekleştirilecektir. Bu eğitimler sunulan fırsatın bir gereğidir ve seçilen küratörün tüm toplantılara katılması beklenir.
  • Proje Yöneticisi ve Sanat Danışmanı tarafından takip edilen haftalık ilerleme raporu ve değerlendirme toplantılarına katılmak.
  • Proje ve sergi için sözcülük yapmak.

Ücret:

Başarılı başvuru sahibi British Council ile bir sözleşme imzalayacak ve 30,000 TL tutarında bir ücret alacaktır. Bu ücret, Fırsat bölümünde özetlenen Sorumlulukları ve çıktıları karşılamak için gereken yaklaşık 18 günlük süre ve işi kapsamaktadır. 

Proje takvimi

Bu, tam zamanlı bir işe alım değildir ve Şubat 2021'de başlayıp Mayıs 2021'de sergi açıldığında sona erecek toplamda 18 günlük bir taahhüt gerektireceğini tahmin ettiğimiz profesyonel bir gelişim fırsatıdır.

Tarihler sadece bilgi amaçlıdır, küratörlerin seçiminden sonra detaylandırılacaktır.

23 Aralık 2020 – 17 Ocak 2021– Küratörler için açık çağrı
Ocak sonu 2021 – Küratörlerin açıklanması 
Şubar - Mart 2021 – Sergi konseptinin geliştirilmesi, sergi metinlerinin teslimi 
Mart – Mayıs 2021 – Sergi platformunun geliştirilmesi ve tasarımı
Mayıs ortası – Sergi lansmanı 

Bununla da ilgilenebilirsiniz