Selector Pro Konferansı

Selector Pro Türkiye ve Birleşik Krallık müzik dünyasından uzmanları buluşturarak hem müzisyenler hem de müzik profesyonelleri için en yeni dijital müzik akımlarına benzersiz bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen iki günlük bir müzik forumu.

Müzik profesyonelleri, üniversite öğrencileri ve müzisyensenleri hedefleyen Selector Pro Konferansı; 3 Mart’ta Babylon, bomontiada’da, iki atölye çalışması ise 4 Mart’ta ATÖLYE’de gerçekleşti.

Konferans sırasında Türkçe – İngilizce ve  İngilizce - Türkçe simultane çeviri, ayrıca işaret dilinde çeviri de yapıldı.

Konferans ve atölye çalışmalarına katılım ücretsiz gerçekleşti.

Etkinlik fotoğraflarımıza buradan ulaşabilirsiniz. 

PROGRAM

3 Mart Cuma – SELECTOR PRO KONFERANSI

10.00 – 11.00 Kayıt
11.00 – 12.30 Açılış konuşması: Ahmet Uluğ ve Mixcloud’dan Nikhil Shah sohbeti
13.30 – 15.30 İlk Panel: Yeni Müzik Arayışı
                       Moderatör: Hakan Kurşun
                       Katılımcılar: Elif Cemal, Goldierocks, Necmettin Ovacık
16.00 – 18.00 İkinci Panel: Bir Plak Şirketi olarak Müzisyenler
                       Moderatör: Haluk Damar, Bant Mag 
                       Katılımcılar: Gaye Su Akyol, Angus Blair, Marcus O'dair
18.00 – 19.30 Kapanış resepsiyonu 

22.30 – 02.00 Radyo Eksen Parti – Konuk DJ: Goldierocks
Etkinlik hakkında bilgi için

4 MART Cumartesi –  atölye çalışmaları

10.30 – 12.00 Atölye 1 – Goldierocks ile Radyo Programcılığı Atölyesi

Atölye çalışmasında katılımcılar The Selector Radio’nun dünyaca takip edilen DJ’i Goldierocks ile radyo programı geliştirme yolları üzerine beraber çalıştı. Bu atölye çalışması İngilizce gerçekleşti.

13.00 – 15.00 Atölye 2 – Tasarım Odaklı Düşünme: Canlı Müzik Performansı Dijital Çağa nasıl entengre edilebilir?

Şehrinizdeki veya başka şehirlerdeki canlı müzik etkinliklerinden nasıl haberdar oluyorsunuz? Canlı müzik etkinliklerinin dijital çağdaki yeri nedir? Atölye yürütücüleri ve katılımcıları birlikte çalışarak, dijital platformda yeni bir kullanıcı deneyimi sunacak bir canlı müzik uygulaması geliştirdiler.

Sorularınız için bizimle Arts.info@britishcouncil.org.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz. 

Açılış konuşması: Mixcloud’dan Nikhil Shah ve Ahmet Uluğ konuşuyor – 3 Mart, saat 11.00

Nikhil Shah Londra merkezli çevrimiçi radyo platformu Mixcloud'un kurucularındandır. Son yedi yıl içerisinde Nikhil, Wembley'deki bir depoda birkaç kişiyle başlayan Mixcloud'un, 20 kişilik parlak bir ekibi bulunan ve ayda yaklaşık 17 milyon kişiye ulaşan dünyanın en büyük DJ ve radyo programcısı topluluğu olmasına katkıda bulunmuştur. Cambridge University Matematik Bölümü mezunu olan, Mixcloud’dan önce üniversitesinde marka danışmanlığı ve entertainment menajerliği görevlerini üstlenmiştir. DJ’lik ve plak koleksiyonculuğu tutkunu olan Nikhil elektronik müzik kayıt markası ManMakeMusic’i yönetmekte ve bir diğer projesi olan Dance Club ile dans sevgisini yaymaktadır.

Mixcloud dinleyicilerini dünyanın en iyi radyosuna bağlıyor. Süperstar DJ'lerden kendi halinde müzik yapıp Mixcloud'da sağlam bir takipçi kitlesi edinen ev müzisyenlerine kadar 1 milyona yakın DJ ve radyocunun ürettiği müzik programlarının yer aldığı bir yapı sunan ve aylık 17 milyon dinleyiciye ulaşan ödüllü Mixcloud’a internet üzerinden ücretsiz mobil uygulamalar ve Apple TV ve Sonos gibi cihazlar aracılığıyla ulaşılabiliyor. Redbull, Mazda, Heineken, adidas ve daha birçok büyük markayla çalışan Mixcloud, sesli reklam içerikleri ve doğal reklam formatlarının gelişmesinde önemli bir rol oynuyor.

Ahmet Uluğ, İstanbul doğumlu iş adamı, organizatör ve müzik küratörü. Türkiye’nin öncü bütünleşik kültür, sanat ve eğlence pazarlaması şirketi Pozitif, müzik kulübü Babylon, kentsel kültür kampüsü bomontiada, sanat mekanı Alt, Pozitif’in yeni deneyim mekanı Kilimanjaro, Türkiye’nin yüksek sesli canlı müzik ve performans deneyim merkezi Volkswagen Arena ve müzik yapım şirketi Doublemoon’un kurucularından.

Türkiye'nin öncü bütünleşik eğlence pazarlama şirketi Pozitif, kitleleri özgün deneyimlerde buluşturuyor. 1989'dan bu yana düzenlediği etkinliklerle, mekanları ve medya platformlarıyla Türkiye'deki kültür ortamını dönüştüren Pozitif caz, rock ve alternatif gibi farklı müzik türlerini ve disiplinlerini bir araya getiren öncü festivaller ve dünya yıldızlarının sahneye çıktığı stadyum konserleri düzenliyor. Pozitif, efsanevi Babylon canlı müzik kulübünün yanı sıra Volkswagen Arena, yaratıcı kültür kampüsü bomontiada, Alt sanat mekanı, Kilimanjaro, Doublemoon plak şirketi ve Cappadox disiplinlerarası kültür festivalini de yönetiyor.

İlk Panel: Hakan Kurşun’un moderatörlüğünde, Yeni Müzik Arayışı – 3 Mart, saat 13.30

Hakan Kurşun Almanya’da doğmuş; Frankfurt, Viyana, Oxford, Londra ve Varşova'da yaşamış ve çalışmıştır. 1996'dan bu yana İstanbul'da ikamet etmektedir. 1996 yılında piyasaya sürdüğü ilk albümü KAOS, bölgede bir kült hâline gelmiştir.  Ardından Kütle, Kuark ve Pearl Bracelet'i yayınlayan Kurşun'un çalışmaları ülkedeki yeraltı müzik ortamında önemli bir yere sahiptir.  Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Kurşun, ayrıca Universal Music Polonya için Türkiye Müzik Yapımcısı olarak Solid State Logic Oxford temsilciliğini de yürütmektedir. Ayrıca EMI Müzik Türkiye Yönetim Müdürü, EMI UK Dijital Medya Danışmanı ve SAE İstanbul Kurucu Temsilcisi olarak da görev yapmaktadır. Middlesex Üniversitesi Kayıt Sanatları lisans programını tamamlamıştır. Diskografisinde yayınlanmış 97 albüm bulunmaktadır. Şu anda Pb Muzik Yapım Ltd. adlı şirketini yönetmektedir. Müzik yapımcılığı, akustik çözümler ve yapılar, rüzgar danışmanlığı (www.peutz-tr.com ile birlikte) ve kurumsal eğitim hizmetleri vermektedir. 2002 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesinde ve 2005 yılından bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Çalışmaları Merkezinde (MİAM) eğitim vermektedir.

Goldierocks olarak tanınan Sam Hall; Madonna, Giorgio Armani, Richard Branson ve Jade Jagger gibi ünlülerin de yer aldığı bir hayran kitlesine sahip uluslararası bir DJ ve  sunucudur. British Council’in desteğiyle hazırlayıp, sunduğu haftalık radyo programı The Selector, Vietnam'dan Rusya'ya ve Filistin'e kadar  44 ülkede yayınlanmaktadır. Geçtiğimiz Ocak ayından itibaren, Türkiye’de de Radyo Eksen programa Pazar akşamlar saat 22.00’de itibaren ev sahipliği yapmaya başlamıştır. The Sunday Times haftalık 4,3 milyon dinleyicisi olan programı, "Britanyalı en modern müzik programı" olarak tanımlamaktadır. Ayrıca Meksika, Güney Afrika ve Çin'de gece geç saatlerde yayınlanan dans programı Selector After Dark programının da sunuculuğunu yapmaktadır.

The Selector FM bandından 3 milyon kişiye ulaşıyor ve online olarak 30 ülkede yayınlanıyor. En İyi Pop Müzik Programı (Mixcloud ödülleri) ve En İyi Müzik Programı (Londra BT Dijital Müzik Ödülleri) gibi pek çok ödül kazanan program, Macaristan ve İsviçre'nin en iyi müzik şovu seçildi. Pazar akşamları Radyo Eksen’de saat 22.00’den itibaren yayınlanan programın podcast’lerine de Mixcloud üzerinden ulaşılabiliyor.

Necmettin Ovacık, Believe Digital Türkiye Genel Müdürü, 2004 - 2011 yılları arasında  MESAM Genel Sekreterliği ve Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Müzik endüstrisinin önemli organizasyonlarından MIDEM'de "Turkey is Music" isimli fuar alanının 2005'ten beri yönetilmesinde rol alan Ovacık'ın aynı zamanda CISAC standartlar ve kurallar çalışma grubunda delegeliği de bulunuyor. Isvec Ticaret Konseyi üyesi Ovacık AFS Intercultural Programs/Türk Kültür Vakfı'na gönüllü olarak destek veriyor.

Believe Digital dünya çapında sanatçılara ve plak şirketlerine hizmet veren tamamen bağımsız, öncü bir dijital dağıtıcı ve servis sağlayıcıdır. Kayıt-prodüksiyon ve uluslararası kampanya yönetimi, ticari ve dijital pazarlama hizmetleri, kapsamlı video yönetimi ve dağıtımı, senkronizasyon ve bağlantılı haklar konularında özel hizmetler sunan Believe Digital, kurum içi plak şirketi Believe Records'u da yönetiyor. Çalıştıkları her plak şirketinin kendine özgü taleplerini karşılıyor olmak şirketin gurur kaynağı. Bunu, alanında uzman kişilerden oluşan uluslararası ağları vasıtasıyla, kişiye özel pazarlama ve dağıtım hizmetleri ve stratejileri sunarak gerçekleştiriyorlar.

Elif Cemal Pozitif’de kıdemli program sorumlusu olarak görev yapmakta ve Akbank Jazz, One Love, Babylon Soundgarden, Cappadox festivalleri, Babylon programı ve tekil konserlere sanatçıların getirilmesi ve programın yapılması sorumluluğunu üstlenmektedir. 2002’ye kadar kültür sanat gazeteciliği yapan Cemal ardından Türkiye’nin öncü eğlence şirketi Pozitif ekibine katılmıştır.

Türkiye'nin öncü bütünleşik eğlence pazarlama şirketi Pozitif, kitleleri özgün deneyimlerde buluşturuyor. 1989'dan bu yana düzenlediği etkinliklerle, mekanları ve medya platformlarıyla Türkiye'deki kültür ortamını dönüştüren Pozitif caz, rock ve alternatif gibi farklı müzik türlerini ve disiplinlerini bir araya getiren öncü festivaller ve dünya yıldızlarının sahneye çıktığı stadyum konserleri düzenliyor. Pozitif, efsanevi Babylon canlı müzik kulübünün yanı sıra Volkswagen Arena, yaratıcı kültür kampüsü bomontiada, Alt sanat mekanı, Kilimanjaro, Doublemoon plak şirketi ve Cappadox disiplinlerarası kültür festivalini de yönetiyor.

İkinci Panel: Haluk Damar, Bant Mag moderatörlüğünde, Bir Plak Şirketi olarak Müzisyenler – 3 Mart, saat 16.00

Yazar, DJ, plak şirketi sahibi ve müzikolog, Haluk Damar, hayatını müzik kültürünün kendine has ögelerini, içinde bulunduğu toplum ve geçmiş, gelecek ve bugünkü nesillerle ilişkisini daha iyi anlamaya adadı. Türkiye müzik kültürünün ve mirasının dünyaya yayılmasında rol oynayan anahtar isimlerden biri.

Marcus O’Dair, BBC Radio 4 World Tonight (free jazz), CNN (Amy Winehouse'un ölümü üzerine) ve BBC Radio 1 Newsbeat'ten (Blurred Lines'ın intihal olduğu iddiaları üzerine) tanınan Marcus O'Dair, Londra'daki Middlesex Üniversitesi’nde popüler müzik alanında kıdemli eğitmenlik yapmakta ve yine aynı üniversitedeki Popüler Müzik bölümünün eş başkanlığını yürütmektedir. Marcus'un 2014 tarihli Robert Wyatt biyografisi 'Different Every Time', Radio 4'da haftanın kitabı seçilmiş ve müzik kitaplarına verilen Penderyn ödülü finalistleri arasında yer almıştır. Bir dizi akademik derginin yanı sıra The Guardian, The Independent, Financial Times, The Irish Times, Uncut, The Wire ve Jazzwise'da da yazıları yayınlanmıştır. Grasscut'ın iki üyesinden biri olan Marcus, beğeni toplayan üç albüm yayınlamış ve Passenger ile anlaşmalı müzisyen olarak çalıştığı dönemde Avrupa genelinde sahneye çıkmıştır.

Yaratıcı Endüstriler için Blockchain Topluluğu, Sanat ve Yaratıcı Endüstriler ile Bilim ve Teknoloji Fakültesi'nden gelen akademisyenlerden oluşuyor ve blockchain teknolojisinin müzik, fotoğraf, sanat, moda, film, gazetecilik ve bilgisayar oyunları alanlarında yeni fırsatlar yaratan potansiyelini araştırıyor. Topluluk, niteliği yüksek araştırmalar yürütmenin yanı sıra lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim vermeyi amaçlıyor. Yeni iş ve ekonomi modelleri, yaratıcı girişimcilik ve sanatsal kimlik, telif hakları, görsel analiz ve dijital adli araştırma etrafında yoğunlaşıyor. Ayrıca, Blockchain kimilerinin öne sürdüğü kadarıyla World Wide Web kadar önem arz eden bu yeni teknolojinin kayda değer inovasyon potansiyelini keşfediyor ve olası dezavantajlarını ve benimsenmesinin önündeki engelleri inceliyor.     

Angus Blair, Birleşik Krallık'ta A&M Records'u kuran ve The Police, The Sex Pistols, Squeeze gibi birçok grupla anlaşma imzalayan Derek Green'in sahibi olduğu Indie Label China Records isimli plak şirketinde yetenek avcısı olarak iş hayatına atıldı. İleride platin plak kazanacak olan Morcheeba isimli elektronik müzik grubuyla kontrat imzaladı. Buradan, Pete Tong ve Roger Aimes ile çalışma fırsatı yakalayacağı London Records'a geçti. Oradan ayrıldıktan sonra Telstar plak şirketi ve yayınevi için çalıştı. Bunu, müzik kitapları yayınlayan Chrysalis ve Bat for Lashes, the Horrors, The Yeah Yeah Yeahs gibi müzisyen ve gruplarla çalışacağı Echo Records izledi. Daha sonra Universal çatısı altındaki Island Records'da Darcus Beece ve Lucian Grange ile çalıştı ve Global Entertainment Publishing'de yeni yeteneklerle ilgili departmanın başkan yardımcılığını yürüttü. Blair şu anda We Make Noise isimli menajerlik şirketinde ve Supernatural Recordings'de çalışmaktadır.

Gaye Su Akyol, günümüzde yeni müziğin yaratıcılarından. Kendine ait alaturka nağmeleri, yine kendine has üslubuyla yorumluyor ve onları Batı müziğiyle birleştiriyor. Bu arada kendi arabeskini yaratıyor, elektronik dokunuşlarla dinleyeni bambaşka alemlere götürüyor. Üniversitede sosyal antropoloji okuyan Gaye Su Akyol, müziğin henüz hayatında ön planda olmadığı günlerde ressamlık yaptı. Deneysel yolcuğunda hisleriyle yön bularak hayaline doğru ilerlemeye devam etti. Bubituzak grubuyla tanıştığında adeta farklı bir elektrik doğdu. Grup üyeleri Akyol’un yapmaya çalıştığı şeyi gördüler, sanatının bir parçası oldular. 2013 yılında, ilk Gaye Su Akyol albümü Develerle Yaşıyorum’u birlikte kaydettiler. İlk albümü  sonrasında, kemik dinleyici kitlesini büyüttü Gaye Su Akyol. Yeni albümü Hologram İmparatorluğu’nda da hedefi aynı: Pluton’dan, Jüpiter’den, Uranüs’ten ve hatta Kripton’dan söz ediyor ama aslında İstanbul’un tam göbeğinden sesleniyor bize ve unuttuğumuz güzel makamları hatırlatıyor. Bir yandan saykodelik, diğer yandan has sanat müziği! Tanımlamaya kalksanız içinden çıkamayacağınız bir “yeni” müzik –ki tek temsilcisi, şimdilik kendisi.