Kuir Kısalar

Kuir Kısalar İstanbul gösterimleri hakkında Pera Film duyuru metni:

Değerli Sinemasever takipçilerimizin dikkatine,
Pera Film’in, British Council ve KuirFest ortaklığıyla, 25 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’te Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenleyeceği “Kuir Kısalar” gösterimi ve söyleşisinin, Beyoğlu Kaymakamlık makamının tarafımıza tebliğ edilen 24 Kasım 2017 tarih ve 2017/2284 sayılı kararı nedeniyle, daha sonra açıklanacak başka bir tarihe ertelendiğini sizlere duyurmuştuk. Bu çerçevede, programın 12 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilebilmesi için kurum olarak 14 Aralık 2017 tarihinde Beyoğlu Kaymakamlığı’na başvurduk.
Bugün, söz konusu kısa filmlerin gösteriminin “huzur ve güvenliğin kişi dokunulmazlığının tasarrufuna yönelik olarak, kamu esenliğinin sağlanması açısından, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32/ç maddesi gereğince Kaymakamlık Makamınının 29.12.2017 tarih ve 2284 sayılı olurları ile yasaklandığını” bildiren tebligatı aldık. Bu nedenle, söz konusu programın gerçekleştirilemeyeceğini üzülerek bilginize sunarız. 
Saygılarımızla.

Bilgilendirme: KuirFest ortaklığıyla 25 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’te Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenleyeceğimiz “Kuir Kısalar” gösterimi ve söyleşisi, Beyoğlu Kaymakamlık makamı tarafından bugün Pera Müzesi’ne tebliğ edilen 24 Kasım 2017 tarih ve 2017/2284 sayılı karar nedeniyle daha sonra açıklanacak başka bir tarihe ertelenmiştir.
Bilginize sunarız.

 KuirFest ortaklığı ile Türkiye'de LGBTİ+ temalı film üretimini teşvik etmek ve farklı gösterim alanları yaratmak amacıyla kısa film yarışması düzenledik. 41 başvuru içinden dikkatle seçilen 10 kısa filmlik seçki Türkiye ve Birleşik Krallık’taki farklı şehirlerde gösterim olanağı bulacak.

Aşağıda listelenen on film,  25 Kasım tarihinde İstanbul’da gösterilecek.

  • Yeniden Doğuş  Yönetmenler: Gökçe Oraloğlu & Zehra Gökcimen
  • Seçmedim  Yönetmen: Mehmetcan İncedal
  • Solo  Yönetmen: Sertaç Koyuncu
  • Mikado  Yönetmenler: Nilgün Küçükbatman
  • Hükmü Yok  Yönetmen: Asya Leman Sanıtürk
  • Homur Homur  Yönetmen: Simay Çalışkan & Nergis Karadağ
  • Kurneqiz  Yönetmen: Gökhan Yalçınkaya
  • Katilimi Tanıyorum  Yönetmen: Arif Akdenizli
  • Mahallede LGBTI Olmak   Yönetmen: Ada Ayşe İmamoğlu 
  • İz  Yönetmen: Salih Salman

Ödül 

En iyi film ve seyirci ödülünü kazanan filmlerin yönetmenleri Mart 2018’de yapılacak olan BFI Flare Festivali'ne seyahat hakkı kazanacak. 

Gösterim programı

İstanbul

Pera Müzesi Oditoryumu
25 Kasım 2017

  • 14.00 Kuir Kısalar 
  • 16.00 Esra Özban moderatörlüğünde Fatma Çolakoğlu, Gavin Humphries ve Ümit Ünal söyleşisi 
  • 17.30 Kuir Kısalar 

Film gösterimleri tamamen ücretsizdir. Istanbul’da düzenlenecek gösterimlerde yürütülecek çevrimdışı oylamada en iyi filmi seçip, seyirci ödülüne destek olmayı unutmayın. 

Tüm sorularınız için bizimle arts.info@britishcouncil.org.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Film Detayları - 1

Yeniden Doğuş
Yönetmenler: Gökçe Oraloğlu & Zehra Gökcimen
Oyuncu: Ahsen Gönülce
Türkiye, 2017, 4’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Kurmaca

Yeniden Doğuş bir dans ritüeli. Her hareketle, yeniden doğuyoruz. Attığımız her adımda, göbek bağımızı kesiyoruz. Her dönüşümüzde, kendimize yeni bir kabuk yaratıyoruz.

Yeniden Doğuş performans sanatçısının sahnede her ritimle yaşadığı dönüşümü yansıtıyor. Ritüel esnasında, performansçı toplum tarafından üstüne yapıştırılan örtüleri yırtıp atıyor. Yeni kimliği ile tekrar tekrar doğuyor.

Seçmedim 
Yönetmen: Mehmetcan İncedal
Türkiye, 2017, 15’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Belgesel 

Seçmedim, Türkiye'deki ön yargılara rağmen kendini ailesine, çevresine ve kendisine kabul ettiren lezbiyen bir bireyin eşcinselliğinin seçim olmadığını hayatından anekdotlarla anlattığı bir kısa belgesel.

Solo
Yönetmen: Sertaç Koyuncu
Oyuncular: Evrim Ezgi Yıldırım, Arınç Ekin, Ata Özuysal, Didem Öztürk, Hakan Güneş, Nilüfer Kurtuluş, Sinan Güçlü, Elçin Barik, Devrim Pınar Gürbüzoğlu, Ibrahim Özuysal, Sibel Özuysal 
Türkiye, 2017, 4’32’’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Kurmaca

Ezgi sokakta yürürken bakışları üzerine çeker ama şarkısıyla verir yanıtını.

“Sana bişey di’ycem:

Ne Baktın abisi?” 

Mikado
Yönetmenler: Nilgün Küçükbatman
Oyuncu: Sezer Arıçay & Sefa Tokgöz
Türkiye, 2017, 9’, renkli
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Kurmaca

Sefa ile Mutlu romantik ilişkisi olan ve birlikte yaşayan bir çifttir. Birlikte yaşadıkları ev Sefa’nın evidir ve Sefa bu birlikte yaşam sürecinde kendi alnını muhafaza etmeye çalışır. Sefa ile Mutlu’nun birlikteliğinden yola çıkılarak ikili ilişkilerdeki mülkiyet, sınır ve kişisel alan sorunu filmin konusunu oluşturur.

Film Detayları - 2

Hükmü Yok
Yönetmen: Asya Leman Sanıtürk
Oyuncular: Burçak Tekin, Ada Ümmühan Köse, Ali Can, Arjen Armanç, Yusuf Aydemir
Anlatıcılar: Atlas Boysan Oğuz, Burçak Tekin, Eda Demir, Emirhan Deniz Çelebi, Hasan Çınar Çomruk, Melike Arzu Şakiroğlu, Yusuf Ege Ertuğrul
Türkiye, 2017, 13’25’’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Belgesel 

Cinsiyetli kimlik belgesinin günlük hayat pratiğinde farklı toplumsal cinsiyet kimliklerine nasıl etki eder?

Bu film; Türkiye’de en basit bürokratik işlerde kimlik gösterme zorunluluğunun (posta havalesi, ikamet değişikliği , yurt dışı vizesi başvurusu, ev kiralama vb.) yarattığı çatışmayı trans ve kuir deneyimleri üzerinden aktarır.

Homur Homur 
Yönetmen: Simay Çalışkan & Nergis Karadağ
Türkiye, 2017, 5’25’’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Diyalog yok 
Tür: Animasyon

Sevgini göstermek nerede içinden geçer bilinmez. Aşkın yeri ve zamanı olmadığı söylenir. Peki bu aşkı yaşamak isteyen iki kadın olursa, hem de şehrin orta yerinde. 

Kurneqîz 
Yönetmen: Gökhan Yalçınkaya
Oyuncular: Zana Tolunay Yaman
Türkiye, 2016, 9’20’’, renkli 
Kürtçe; İngilizce ve Türkçe altyazılı 
Tür: Kurmaca

Kerim kırsalda yaşayan, 17 yaşında bir yetim. Amcasının baskısı altında kimlik çatışmaları yaşıyor.

Film Detayları - 3

Katilimi Tanıyorum 
Yönetmen: Arif Akdenizli
Anlatıcı: Elvin Tuygan
Türkiye, 2016, 14’15’’, renkli 
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Kurmaca

Kendimi izliyorum. Bunu daha önce yapamıyordum. Yeni edindiğim özelliğim bendeki yalnızlık duygusunu arttırıyor. Seyahat etmeye başladım. Şehrin her yerini geziyorum, vagonlara girip çıkıyorum. Buralarda kimse yok ama her yerde insanlar var. Zaman daha farklı akıyor. Güneş uykuya gidiyor ve geceyi bize hediye ediyor. Masumiyetim hayaller kuruyor. Burası çok uzaklarda, kimse yerimi bilmiyor. Karanlıkta bir kopya bulmuştum, içimdeki zevkin ozalit bir kopyası. Tam olgunlaşmış siyah zambaklar var burada. Bunları daha önce görmemiştim ama kuşağımın en iyi beyinlerinin çılgınlıklarla yıkıldığını, histerik çıplaklıkla yalnız kaldıklarını gördüm. Paralarını çöp sepetinde yakanlar, dehşeti duvarlarından dinleyenler... Hepsini gördüm. Işığın ne kadar uzağa gidebileceğini, neyi seçtiğimi, neye ihtiyacım olacağını gördüm. Bu yeterli, daha fazlasını isteyemem. Hepsini gördüm, daha fazla görecek bir şey yok.

Mahallede LGBTİ Olmak 
Yönetmen: Ada Ayşe İmamoğlu 
Oyuncular: Tolga & Sezai
Türkiye, 2017, 4’, renkli
Türkçe; İngilizce altyazılı 
Tür: Belgesel 

Mahallede LGBTİ Olmak, mahallelerde yaşayan LGBTİ bireylerin gözünden yaşadıklarını anlatan bir kısa belgeseldir. Her LGBTİ birey, yaşadığı kentler, sokaklar içinde kendine yer bulmaya çalışırken direniş hikâyesini de yazmaktadır. Bu filmde de, kameramızla evine konuk olduğumuz Tolga bize kendi direniş hikayesini anlatıyor.

İz 
Yönetmen: Salih Salman
Oyuncular: Ece Bakioğlu, Mine Yörük, Serhan Çınar
Türkiye, 2017, 8’53’’, renkli 
Diyalog yok 
Tür: Kurmaca

Aynı adamla evli iki kadın. Birbirinin bedeninde ve ruhunda özgürleşen iki kadın. Ayna karşısında ötekini gören ve sonunda el ele veren iki kadın. İz,  kadın kadına aşkın, küçük oyunlarla diğerini bulmanın kısa anlatımı.

Gavin Humphries (Jüri)

En iyi kısa film dalında BAFTA ödüllerine aday gösterilen ve aynı dalda Cannes'dan ödülle dönen Gavin, Britanya Film Enstitüsü'nün desteklediği ve Deborah Haywood'un ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu Pin Cushion filminin yapımcılığını üstleniyor. Humphries, aynı zamanda online bir yayın kanalı olan NOWNESS'da da idari yapımcılık görevini yürütüyor.  Burada Björk, Nicolas Winding Refn, Naomi Campbell, Jarvis Cocker, Kibwe Tavares, Miranda July ve Wayne McGregor gibi genç sanatçılarla ve önde gelen yaratıcı isimlerle birlikte heyecan verici yapımları destekliyor. 

Humphries, SXSW ve Edinburgh gibi film festivallerinde gösterilen The People vs. George Lucas ve BBC için çekilen Boy Cheerleaders gibi belgesel filmlerde yardımcı yapımcı olarak görev almış, Tate Modern, Virgin, Google, MOMA, Framestore, Film4 ve Londra'daki Young Vic Tiyatrosu ile çeşitli platformlarda ortak projeler yürütmüştür. Dördü Sundance'te olmak üzere büyük festivallerde birçok kez aday gösterilen ve ödüller kazanan kısa filmleriyle Humphries, üç kez de Oscar aday adaylığına ulaşmıştır. 

Yapımcılıktan önce beş yıl boyunca yetenek avcılığı yapan Gavin Humphries UK National Film&Television School (Birleşik Krallık Ulusal Film ve Televizyon Okulu) mezunudur.

Fatma Çolakoğlu (Jüri)

Fatma Çolakoğlu Emerson College'da film yönetmenliği ve sinema tarihi dallarında lisans eğitiminin ardından yüksek lisansını Goldsmiths College'da Tiyatro Yönetmenliği üzerine yaptı. Türkiye’nin ilk müze sinemasını 2005 yılında İstanbul Modern’de kurdu. Ulya Soley ile kurduğu küratör ikilisi Maybe Art Projects kapsamında projeler yürütüyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün iletişim ve kamusal programlarını yönetmenin yanı sıra, 2008’den bu yana Pera Müzesi’nin Film ve Video programlarının küratörlüğünü yapıyor.

Ümit Ünal (Jüri)

1965'te doğan Ümit Ünal Teyzem (1986), Hayallerim, Aşkım ve Sen (1987) gibi sekiz filmin senaryo yazarıdır. 

Yönettiği ilk uzun metrajlı film 9 (2001) bir çok ödül almış ve 2003 Yabancı Dilde En İyi Film Oscar Ödülü için Türkiye'nin adayı olarak seçilmiştir. Ara (2007) Gölgesizler (2008), Ses (2010) ve Nar (2011) gibi yedi filmi yazıp yönetmiştir. Ayrıca senaristi olduğu Anlat İstanbul (2004) isimli filmin yönetmenlerinden biridir. 

2017’de çektiği filmi Sofra Sırları şu an post prodüksüyon aşamasındadır. 

Dört kitabı yayınlanmıştır: Bir hikayeler toplamı, iki roman ve bir otobiyografi.

Dış bağlantılar