Dünyada Çürümüş Bir Şeyler Var!

27. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin bölümlerinden birisi, “Dünyada Çürümüş Bir Şeyler Var!” başlığını taşıyan Hamlet seçkisi. Bu yıl ölümünün 400. Yıldönümü olması dolayısıyla başta İngiltere olmak üzere pek çok ülkede farklı etkinliklerle anılan Shakespeare’in önde gelen eserlerinden “Hamlet”, 27. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin seçkilerinden birisini oluşturuyor. Eserleri günümüzde de yazıldığı çağdaki kadar insanları etkileyen Shakespeare, tam da bu yüzden “zamana yenilmeyen yazar” olarak nitelendiriliyor. İnsana dair en temel duyguları işlemesi dolayısıyla yapıtlarının aradan geçen 400 yıla rağmen güncelliğini koruması, AUFF’un “Hamlet” seçkisi yapma nedenlerinden de birisini oluşturuyor. Dört asırdır sahnelenen Hamlet, hem sinemaya hem tiyatro sahnesine yüzlerce kez uyarlandı, uyarlanmaya da devam ediyor. 

PLASTİK ÖRDEK ÜRETEN HAMLET

AUFF’un “Hamlet seçkisinde, altı ülkeden beyazperdeye uyarlanmış altı Hamlet filmi izlenebilecek. Seçkide yer alan filmler, eserin yorumlanması, oyunculuklar ve çekim teknikleri açısından sinema tarihinde dikkat çeken yapımlar olarak öne çıkıyor. Festival takipçileri ile buluşacak filmlerden ilki, Laurence Olivier’in 1948 yapımı Hamlet’i. Bol ödüllü bu filmde Olivier’nin yönetmenliği ve oyunculuğu, kaybıyla baş edemeyen bir bireyi ustaca tasvir ediyor.  Claude Chabrol’ün 1963 yapımı Ophélia’sında, Hamlet’ten etkilenip babasının ölümünden annesini ve amcasını sorumlu tutan Yvan’ın kendisine kurduğu hayali dünya izleniyor. Yugoslav Kara Dalga akımının önde gelen yönetmenlerinden Krsto Papić’in, siyasi taşlamanın ustası Ivo Brešan’ın aynı adlı eserinden uyarlayıp yönettiği 1973 yapımı Mrduši Donjoj Köyü Hamlet Sahneliyor, hakikatin peşinde koşarken iktidarı hem sinik bir komedi hem de endişeli bir irade ile karşısına alan Hamletler’den biri oluyor. Aki Kaurismäki, Hamlet İş Başında’da Hamlet’i plastik ördek üreten bir sanayi devinin varisi olarak günümüze uyarlarken, hem sınıf çelişkilerini metne yerleştiriyor hem de kuzey absürd komedisinin en iyi örneklerinden birini veriyor. Kaurismäki’nin Hamlet’i, şiddeti meşrulaştıran mazlumluk hallerine eleştirel bir yorum. Peter Kern’in yönetmenliğini üstlendiği 2001 yapımı Hamlet – Bu Senin Ailen ise Alman tiyatrosunun dahi ve çılgın çocuğu Christoph Schlingensief’in ülkede yükselen ırkçı ve aşırı sağ hareketlere kayıtsız kalan İsviçre’yi eleştirmek için, ülkedeki neo-Nazi gençlerle bir Hamlet sahnelemesini kendine özgü üslubuyla belgeliyor.  Seçkide yönetmen Metin Erksan imzalı “Kadın Hamlet: İntikam Meleği” de yer alıyor. Başrolü oynayan Fatma Girik’in alışılmadık rolün altından ustaca kalktığı film, Türk sinemasının kült eserlerinden birisi oldu. 

Festival kapsamında ayrıca Lyndsey Turner’ın yönettiği, Benedict Cumberbatch’in başrolü oynadığı Hamlet de gösteriliyor.

Konuk Yazar: Şule Türker