Yeniden yazmaya var mısınız?

Tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki gibi Türkiye’de de toplumsal cinsiyet eşitliği bir tartışma konusu ve iyileştirmeye açık bir alan olarak görülüyor. Aslında bu durum sanıldığı kadar kötü değil. İyi de bir eşitsizliğin tespiti nasıl iyi bir şey olabilir diyeceksiniz, hemen yanıt verelim çünkü farkında olmak ve değiştirmek için çaba göstermek bir gelişim göstergesidir. 

Diyelim ki bilgisayarınızı klavyesinde “f” harfi eksik. Bunu “farkındalık” kelimesini yazamanız gerekene kadar anlamayacaktınız ve o ana kadar eksikliğini de duymayacaktınız. Aynı bu yazının başındaki 44 kelime boyunca benim de anlamayacağım gibi. Neyse ki klavyemde “f” harfi var.  Ve neyse ki Türkiye de geliştirilmesi gereken bu alana önemli yatırımlar yapıyor... 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finanse ettiği ve British Council liderliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle iki yıl süren “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” Projesi yakın zamanda tamamlandı. Bu projede 250’den fazla yüzyüze etkinlikle tam 8 bin eğitimciye, 12 bin öğrenciye ve bin aileye doğrudan ulaşıldı. Projenin büyüklüğünü hayal edebiliyor musunuz bilmiyorum ama 8 bin öğretmenin önümüzdeki yıllarda kaç öğrenciye fırsat yaratacağını bir düşünün. Ya da bu 12 bin öğrencinin yetişkin bireyler olduklarında toplumun karar mekanizmaları içinde toplumu nasıl daha iyiye götürmek için çalışacaklarını düşünün.  

Çalışmalar bu kadarla bitmedi elbette. Medya kampanyaları ile 23 milyon kişiye ulaşıldı. Onlarca program konukluğu ile farkındalığın her katmana yayılması için büyük bir özveriyle çalışan ekipler o kadar çok anıyla doldurdular ki bu iki yılı bir yazıya sığdırmak mümkün değil. ....

Hemen herkesin kalıp yargıları vardır. Bunu inkar edemeyiz. Mesela fizik profesörü dediğinizde aklınıza gelen o beyaz gömlekli insan kadın mı erkek mi? Neden o kişi olduğu aslında zihnimizdeki kayıtlarla ilgilidir. Biz de Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ni sağlamak için yola çıkıyorsak, konunun en başına gitmek lazım dedik ve kayıtlara gözümüzü diktik. Ve dedik ki: “Yeniden yazmaya var mısın?”

Varım diyorsanız o zaman buyurun kampanya videomuzu izleyin

Geleceğimizi merak ediyorsanız heyecanla çalışan eğitimcileri ve umutla ışıldayan gözleri görmek için mutlaka ama mutlaka Flickr sayfamıza göz atın. 

Haydi siz de bizimle yeniden yazın.