British Council Türkiye, ‘Kültürde Kadın Gücü’ programı kapsamında Beats By Girlz Türkiye ile kadın sanatçılar için oluşturduğu ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ projesinin ikinci edisyonu İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır’da gerçekleşti.

British Council, 2017 yılından bu yana yürüttüğü ‘Kültürde Kadın Gücü’ programı kapsamında, kültür-sanat alanındaki kadın sanatçıların ve profesyonellerin mesleki ilerlemesini desteklemeyi ve alanlarında değişim gerçekleştirebilme potansiyellerini teşvik etmeyi amaçlıyor. British Council aynı zamanda, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesinin katılımcı, açık ve müreffeh toplumlar yaratmada hayati bir önem taşıdığına ve sürdürülebilir kalkınmayı hızlandıran tüm alanlarda çarpan etkisi yarattığına inanıyor.

Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un (Women of the World Festival (WOW) müzik programını oluşturan WOW Sesler kapsamında ilk edisyonu düzenlenen ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ projesi, ikinci edisyonuyla şehre tekrar dönüyor. Kadınların yaşadıkları şehre müzikleriyle yorumlamalarına olanak sağlayan projenin ilk edisyonu Birleşik Krallık’ta ve Türkiye’de oldukça ses getiren bir albüm ve belgeselle sonuçlandı. Projenin yeni edisyonunda, Türkiye’deki kadın sanatçılar arasındaki kültürel çeşitliliğin vurgulanması amaçlanıyor.   

Proje kapsamında açık çağrı yoluyla seçilen toplam 15 kadın müzisyen katılımcı, öncelikle çevrimiçi atölye çalışmaları ve mentorluk oturumları aracılığıyla ses tasarımının temel ilkelerini öğrendiler. Daha sonra, İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır’da yaşadıkları bölgelerde ses yürüyüşüne çıkarak sesleri, müzikal bir çerçevede tasarlayıp bir kompozisyon oluşturacakları kayıtlar aldılar. Katılımcılar, proje boyunca birbirleriyle çalışarak seçilen mekânların ses yapısını ve oluşturulan eserleri birlikte değerlendirdiler. Proje yürütücüsü ve küratör olarak katılımcılarla birebir çalışan Beats By Girlz Türkiye kurucu direktörü Beril Sarıaltun ve Birleşik Krallık’tan müzik ve teknoloji inisiyatifi Saffron Müzik’ten Lizzy Ellis sahne alacak ve dijital platformlarda yayımlanacak eserlerin seçkisini de birlikte oluşturdular.

Projenin katılımcıları, British Council, Saffron ve Zuhal Müzik destekleriyle 3 Nisan’da İzmir Originn’de ve 5 Nisan’da İstanbul Babylon’da gerçekleşen ‘Benim Şehrim Benim Sesim’ dayanışma  konserlerinde, yine sadece kadın müzisyenlerden oluşan bir orkestra eşliğinde parçalarını seslendirdiler. Bu iki konserin de açılışını DJ performansıyla Birleşik Krallık’tan Natalia Mamcarczyk (aka Walya) yaptı. 6 Şubat depremlerinden sonra dayanışmayı merkezine alan bu konserlerin gelirleri ise deprem bölgelerinde faaliyet gösteren Hatay Defne Kadın Kooperatifi’ne bağış olarak aktarıldı.  

Programın Amaçları:

  •  Müzik endüstrisinde enstrümantist, vokalist, prodüktör veya ses tasarımcısı olarak faaliyet gösteren kadın profesyonellerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki fikirlerini dile getirmeleri ve sanatlarını ve yeteneklerini dijital ortamda çoğulcu, kapsayıcı ve yenilikçi programlar yoluyla sergilemeleri için fırsatlar yaratmak.
  • Türkiye'den kadın sanatçıların sanatsal mükemmeliyetini paylaşmak, kutlamak ve yaygınlaştırmak.

Benim Şehrim Benim Sesim ilk belgeselini izleyin.

Benim Şehrim Benim Sesim ikinci edisyon belgeselini izleyin. 

Benim Şehrim Benim Sesim albümünü Spotify'da dinleyin.

Benim Şehrim Benim Sesim ikinci edisyon albümünü Spotify'da dinleyin. 

Proje Katılımcıları

  • Alev Çevik, Diyarbakır
  • Ayça Akkın, İzmir
  • Derya Cengiz Kaçar, Diyarbakır
  • Dilek Bayrak, İzmir
  • Duru Ors, İzmir
  • Ece Çankaya, Diyarbakır
  • Ecem Şimşek, Diyarbakır
  • Evin Dülek, Diyarbakır
  • Ezgi Tekin, İzmir
  • Helin kılıçarslan, Diyarbakır
  • Neval Turhallı, Diyarbakır
  • Nergis Fırtına,  İzmir
  • Reem Al Mouie, Gaziantep
  • Rojda Sönmez, Diyarbakır
  • Yasemin Belli, İzmir

Proje Detayı ve Katılım Koşulları

  1. Proje, müzik endüstrisinde enstrümantist, vokalist, prodüktör veya ses tasarımcısı olarak faaliyet gösteren kadınlara yönelik olacaktır. Bahsedilen kadın kimliği kendini kadın olarak hisseden, kabul eden ve tanımlayan herkesi kapsamaktadır. 
  2. Başvuru yapan adayların 18 yaşından büyük ve Türkiye vatandaşı olmaları ve Türkiye’de ikamet etmeleri gerekmektedir. 
  3. Atölyeler, çevrimiçi ve fiziki olmak üzere hibrit bir programlamayla yürütülecektir. Atölyelere çevrimiçi katılım için katılımcıların kişisel kullanımlarına açık, müzik prodüksiyonu programlarını çalıştırabilir seviyede bir bilgisayara ve yeterli internet altyapısına sahip olmaları beklenmektedir.  
  4. Katılımcılar, proje kapsamında yaşadıkları şehirde hangi bölgede çalışmak isteyeceklerini başvuru kapsamında kendileri önereceklerdir. Seçilen katılımcıların ses tasarımı yapacağı bölgeler, şehri sosyolojik, ekolojik ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle analiz etme amacıyla ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ proje ekibiyle birlikte belirlenecektir. 
  5. Proje başlangıcı, 4-5-6 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek olan Beats By Girlz Türkiye Festivali’nde olacaktır. Diyarbakır, Gaziantep ve İzmir’den gelecek katılımcıların konaklama ve ulaşımları proje tarafından karşılanacaktır. 
  6. Beats By Girlz Türkiye’nin kurucu direktörü, müzisyen ve ses tasarımcısı Beril Sarıaltun, proje kapsamında ses tasarımına giriş düzeyinde bir çevrimiçi atölye düzenleyecektir. Ardından Saffron Music’ten Lizzy Ellis, şehir seslerinden yola çıkarak tasarım yapma ve ses temelli müzik yapma üzerine bir seminer verecektir. Seminerde simultane çeviri olacaktır. Seminerin ardından katılımcılar, yaşadıkları şehirlerde seçilen bölgelerde ses yürüyüşüne çıkacak ve buralarda ses kayıtları alacaklardır.  
  7. Diyarbakır, Gaziantep ve İzmir’de düzenlenecek ses yürüyüşlerine, Beats By Girlz Türkiye ekibi ve proje mentorları fiziki olarak katılacaktır. Bu şehirlerde gerçekleştirilecek ses yürüyüşleri Kültür için Alan işbirliğiyle düzenlenmektedir. 
  8. Katılımcılar, aldıkları ses kayıtları üzerinden bir müzikal kompozisyon oluşturacak ve kompozisyonları hakkında proje yürütücüleriyle birebir çalışarak eserlerini son hâle getireceklerdir. 
  9. Katılımcıların proje kapsamında ürettiği eserler, LP formatında dijital platformlarda yayımlanacaktır. Dijital platformlarda yaygınlaştırılacak eserlerin mix ve mastering süreçleri proje tarafından karşılanacaktır. Albümde yer alacak eserler, ses tasarım atölyeleri ve müzik prodüksiyonu çalışmaları tamamlandıktan sonra ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ küratörü Beril Sarıaltun tarafından seçilecektir.  
  10. Katılımcıların ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ proje belgeselinde yer almak üzere, proje hakkında görüşlerini paylaştıkları bir video röportajına katılmaları talep edilecektir.  
  11. Mart 2023'te gerçekleştirilecek WOW Sesler kapsamında canlı olarak sergilenmek üzere seçilecek performanslar, atölye döneminin ardından belirlenecektir. Performans tarihi ve performansla ilgili detaylar ilerleyen aylarda paylaşılacaktır

Sanatçı Kriterleri

  1. Müzik teorisi ve prodüksiyonu konusunda deneyim sahibi olmak. 
  2. İşbirliği ve uluslararası bir festival platformunda yeni sanatsal ve yaratıcı projeler üzerinde çalışma ve gelecekteki yaratıcılığı desteklemek için inovasyon oluşturma hevesi. 
  3. Başka sanatçılarla işbirliği yapabilme becerisine sahip, konu için istekli ve zaman yönetimi konusunda disiplinli olmak.  
  4. Çevrimiçi ortamda mevcut sanatsal ifade biçimlerini denemeye yönelik ilgi sahibi olmak. 

 

Seçici Kurul

Seçici komite; Beats By Girlz Kurucu Direktörü Beril Sarıaltun, Saffron Music’ten Lizzy Ellis, British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra A. Aysun, British Council Müzik Program Yöneticisi Tom Sweet’ten oluşmaktadır. 

Proje Takvimi

26 Eylül – 21 Ekim 2022: Açık Çağrı ve Başvuru Dönemi 

27 Ekim 2022: Seçilen Katılımcıların Duyurulması 

6 Kasım 2022: Proje Başlangıcı  

1 - 4 Aralık 2022: Çevrimiçi Atölye Dönemi 

7 - 11 Aralık 2022: Diyarbakır & Gaziantep Ses Yürüyüşleri

16 - 18 Aralık 2022: İzmir’de Ses Yürüşleri 

22 Aralık 2022 - 10 Şubat 2023: Müzik Prodüksiyonu ve Proje Mentorluk Günleri   

Mart 2023: Proje Seçki Albümün Yayımlanması ve WOW Sesler Kapsamında Canlı Performans