KEŞFET - Türkiye'den ve Birleşik Krallık'tan yeni metinler

Keşfet projesiyle, British Council, Türkiye'den yazarlar ile Birleşik Krallık yazarları arasında köprü kurmayı, her iki ülkeden mesleği edebiyat olan kişiler arasındaki diyaloğu kolaylaştırmayı ve bu yazarların eserlerini yeni kitlelerle buluşturacak bir platform yaratmayı hedefliyor.

Türkiye ve Birleşik Krallık’tan projede yer alacak yazarlar

Bu proje için Türkiye ve Birleşik Krallık’tan 4 yazardan 4 yeni öykü yazmaları istendi. Yazarlar kendi yazma pratikleriyle şekillenen farklı sesleriyle Keşfet projesine katkıda bulundular.

Sandra Alland, Glasgow’da yaşayan bir yazar, aynı zamanda disiplinler arası çalışmalar yapan bir sanatçı ve küratör. Son yıllarda filizlenen lirik ve yaratıcı formlar sunan öyküleri, Birleşik Krallık’tan Comma Press ve Canada’dan ECW gibi önemli öykü yayımcıları tarafından basılıyor. Alland, Sesi Aç isimli öyküsüyle Keşfet’te yer alıyor. 

Yekta Kopan, Türkiye edebiyatının güçlü ve ödüllü kalemlerinden biri olmasının yanı sıra, gazeteci kimliğiyle Türkiyeli kültür sanat hayatının mihenk taşlarından biridir. 
Öykü ve roman yazarı olan Yekta Kopan, sade diliyle anlattığı çarpıcı hikâyelerle olağanı olağanüstü kılmayı başarırken, altZine ve altKitap gibi internet platformlarının kurulmasındaki öncü rolü, Türkiye Edebiyatı’na kazandırdığı İpekli Mendil gibi bir öykü sözlüğü ve Can Almanak gibi yaratıcı işlerle, farklı seslerin okuyucuyla buluşmasını sağlayan vizyoner bir yazar. Kopan, Uyku Koyunu isimli öyküsüyle Keşfet’te yer alıyor. 

İngiltere’de doğup Jamaika’da büyüyen, roman ve kısa öykü yazarı Leone Ross, aynı zamanda editör ve yaratıcı yazarlık eğitmeni. Leone Ross, canlı anlatımları ve içtenlikli öyküleriyle İngiliz edebiyatının okuyuculara keyif veren nadir seslerindendir. Ross, Deri Değiştirme isimli öyküsüyle Keşfet’te yer alıyor. 

Seray Şahiner, öykü, roman ve oyun yazarı, aynı zamanda gazeteci olan Şahiner, birçok farklı mecrada yayımladığı hikâyelerinde egemen edebiyata karşı durarak hikâye edilmeyen kesimleri tüm canlılıklarıyla odağına taşıdı, onların dili oldu. Ve bunu sadece kağıt üzerinde yapmayıp o seslerin beden bulmasına, tiyatro sahnesinde de temsil edilmesine ön ayak oldu. Şahiner, Çok Afedersiniz isimli öyküsüyle Keşfet’te yer alıyor. 

Açık Çağrı

British Council'in bu amaçlar doğrultusunda düzenlediği "çeşitlilik ve kapsayıcılık" temalı kısa öykü yarışması, Türkiye'den İTEF - İstanbul Edebiyat Festivali ve İngiltere'den Word Factory'nin ortaklığıyla gerçekleştirildi.

Birleşik Krallık’ta yapılan açık çağrıya katılan 82 öykü arasından, Word Factory’yi temsilen Paul McVeigh ve British Council Edebiyat bölümünden Jim Hinks’ten oluşan seçici kurul Nadine Aisha Jassat’ın Jakaranda isimli öyküsünü birinci olarak seçti.

Türkiye’de yapılan açık çağrıya katılan 432 öykü arasından ise ITEF, Yekta Kopan ve Seray Şahiner’den oluşan seçici kurul, Ayşegül Yazmacı’nın Yasemin isimli öyküsünü birinci olarak belirledi.

Öykü seslendirmeleri

Öykülerin daha fazla kişiye ulaşabilmesi için yazarları veya sanatçılar tarafıından okunmuş kayıtları hazırlandı.  

İTEF – İstanbul Edebiyat Festivali

İTEF - İstanbul Edebiyat Festivali, Kalem Ajans'ın girişimleriyle hayata geçirilmiştir. Festival, 2009'dan bu yana Kalem Kültür Derneği tarafından her sene düzenlenmektedir.

Türkiye'deki ilk uluslararası edebiyat festivali olan İTEF, çok çeşitli yazın türlerine odaklanarak ilham verici bir dizi etkinlikle yazarları, yayıncıları, edebiyat çevirmenlerini, eleştirmenleri ve gazetecileri bir araya getirmektedir. Her sene Mayıs başında düzenlenen İTEF, parti ve buluşmaların yanı sıra Profesyonel Buluşmalar Fellowship Programı, Yabancı Yazarlar Öğrencilerle Buluşuyor ve FABİSAD (Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği) etkinlikleri, tematik okuma ve tartışma programlarıyla yazın türlerinin çeşitliliğini kutlar.

Her yıl farklı temalarla düzenlenen İTEF, zengin ve kapsayıcı festival programları oluşturmaya odaklanmıştır. Festival son dokuz yılda 450'yi aşkın yazarı ağırlamıştır.

Word Factory

Word Factory, The Guardian tarafından ‘kısa öykülerde mükemmelliği teşvik eden ulusal kurum’ olarak tarif edilmiştir. The Sunday Times dergisi eski genel yayın yönetmeni yardımcısı ve The Sunday Times EFG kısa öykü ödüllerinin kurucusu Cathy Galvin tarafından 5 yıl önce kurulan Word Factory, hayli bilinen bir mentörlük programı, The Apprentice Award (Çıraklık Ödülü) yürütmektedir. Aylık programlarla düzenlenen okuma, tartışma, yaratıcı yazarlık dersleri ve kitap grubu gibi etkinliklerde Birleşik Krallık'tan yazarları bir araya getirmektedir. Word Factory mükemmeli ve ilhamı desteklemek için edebiyat dünyasında kurulan bağlantıların gücüne inanır ve destekler.