ÜÇ BOYUTLU BASKI, GENİŞ BİR KESİM TARAFINDAN HALA ALIŞILMADIK BİR YENİLİK OLARAK GÖRÜLMEKTE FAKAT SAĞLIK SEKTÖRÜNE OLAN ETKİSİ, BU BASKI TEKNİĞİNİN DÜNYAMIZI NE DENLİ ÇARPICI BİR BİÇİMDE ŞEKİLLENDİREBİLECEĞİNİ GÖSTERMEKTEDİR.
Bazıları buna Üçüncü Endüstri Devrimi adını veriyor; üretim alanında endüstriyi, işletmeleri ve devletleri ciddi ölçüde sekteye uğratabilecek kadar etkili bir değişim. Kuşkusuz ki yaklaşmakta olan üç boyutlu baskı devrimi veya Katmanlı Üretim, hayatlarımızı değiştirecek; ürün oluşturma ve işletmelerin organizasyonuyla ilgili mevcut yöntemlerin üzerinde de kayda değer bir etki bırakacak gibi duruyor.
Üç boyutlu baskı, en büyük etkiyi sağlık sektöründe yaratacak. Dr. Adam Moroz, De Montfort Üniversitesi Mühendislik, Medya ve Sürdürülebilir Kalkınma Fakültesinde kıdemli bir araştırmacı. Biyofizik ve biyokimya alanında 25 yıldan fazla araştırma deneyimine sahip olan Moroz, aynı zamanda Katmanlı Üretim Teknoloji grubunun da bir parçası.
Dr. Moroz'un uzmanlık alanı, birçok farklı bilimsel alanı kapsayan ve ucu bucağı olmayan üç boyutlu baskı teknolojisine ışık tutuyor. Dr. Moroz yaklaşık 15 yıl boyunca Biyokimya Araştırma Enstitüsü'nde çalışmış ve alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddeler ve moleküler biyofizik üzerine araştırmalar yapmış. "De Montfort Üniversitesi'ne geldim, çünkü Katmanlı Üretim Teknolojisi Grubu'nun eski başkanı, üç boyutlu teknolojiyle elde edilen biyomedikal uygulamalarının ve katmanlı üretim teknolojilerinin pek çok şey vadettiğini düşünüyordu."
YENİ NESİL KEMİK İMPLANTLARI
Dr. Moroz bu teknolojiyi yeni nesil kemik implantları geliştirmek üzere kullanmak istiyordu. Bu yeni teknoloji iç yapının gözenekliliğini kontrol edebilirdi; yapı ve maddeyi kişinin ihtiyacına göre uyarlama kapasitesine sahipti. Üç boyutlu baskı teknolojisinden yola çıkarak implantın kemikle bütünleşmesindeki olası süreçler üzerine çalışmaya başladı. Üç boyutlu baskıyla üretilebilecek kemik iskelesiyle kemiklerin yeniden modellenmesi ihtimaline odaklandı.
Şu anda, katmanların üç boyutlu baskıyla oluşturulduğu bir katmanlı üretim teknolojisine yönelik yeni bir süreç geliştiriyorlar. "Platformun üzerindeki katmanın pozisyonu çok önemli. Yaklaşık bir yıl önce bir proje tamamladık. Bu katmanı lazerli baskı teknolojisiyle nasıl oluşturabileceğimizi araştırıyorduk. Geleneksel lazer yazıcı ince bir kara barut tabakası oluşturuyor, daha sonra bu barut kağıt yüzeye sabitleniyor. Bu teknolojiyi yalnızca bir değil, pek çok sayıda katman oluşturmak için uygulamaya çalıştık. Çok özgün bir fikir."
Katmanlı Üretimde, paralel alan ve uzmanlıklar genellikle bir arada bulunuyor. Moroz'un ekibiyle üzerinde çalıştığı bir diğer projede ise implantın üzerine üç boyutlu baskı yoluyla yerleştirilebilecek sensörler geliştirmeye çalışıyorlar.
İLAÇLARINIZI KENDİNİZ ÜRETİN
Açıkça görülüyor ki sağlık sektörü, üç boyutlu baskının büyük ve öngörülemez bir etki yaratabileceği alanlardan biridir. Cubed'da daha önce, danışman Adrian Sugar ve Galler'deki Morriston Hastanesi'nin çene ve yüz biriminin projelerine dair bir yazı hazırlamıştık. Bilgisayarlı tomografi görüntüleriyle rekonstrüktif yüz cerrahisi için özel yapım Titanyum implantlar geliştirmişlerdi; yaralanma ardından uygulaması ilk kez denenmişti.
Glasgow Üniversitesi'nde Kimya alanında Regius Profesör olan Lee Cronin ve araştırma ekibi, insanların evlerinde kendi ilaçlarını üretebilmesine olanak tanıyabilecek bir süreç geliştirdiklerini açıkladığında büyük bir sansasyon yaratmıştı.
Üç boyutlu baskı, basında büyük bir ilgi uyandırıyor olabilir fakat bu üç boyutlu teknolojilerle geliştirilen medikal uygulamalar sağlığı, vücudumuzu ve hastalıkların doğasını algılama şeklimizi değiştirecek.